{"id":355,"date":"2012-07-26T01:42:51","date_gmt":"2012-07-26T00:42:51","guid":{"rendered":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/?p=355"},"modified":"2012-07-26T01:42:51","modified_gmt":"2012-07-26T00:42:51","slug":"rijst-en-zwarte-bonen","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/2012\/07\/26\/rijst-en-zwarte-bonen\/","title":{"rendered":"Rijst en Zwarte Bonen"},"content":{"rendered":"
Tijdens de vijf weken, die wij in Centraal Amerika rond hebben gereisd, hebben wij uitgebreid kennis kunnen maken met de keukens van Costa Rica en Panama. Het eten dat je in deze landen tegenkomt lijkt zo op elkaar dat ik ze in een keer onder de loep neem.<\/p>\n
<\/a>Op de eerste dag in Costa Rica vielen wij direct met onze neus in de spreekwoordelijke boter. We werden door de eigenaar van het hostel Castle Tam meegenomen naar een lokale markt. De markt zag er echt prima uit. Heel veel keuze uit groente en fruit en nog heel betaalbaar ook. Melk uit een kokosnoot of een advocado op de hand. Afgeladen met ananas (voor Susan) sinaasappelen, advocado’s, tomaten, mais en vast nog veel meer verlaten we de markt om de komende dagen lekker te kunnen koken. Zelf koken blijkt het helemaal te zijn in dit land. Tenminste voor de backpackers. Niet dat uit eten duur is, maar zelf koken is, net als in Nederland, een stuk voordeliger en ongeveer ieder hostel beschikt over een gemeenschappelijke keuken.<\/p>\n <\/a><\/span> Van het gekochte fruit maken we die middag lekker sapjes. De sinaasappels en ananas zijn veel zoeter en lekkerder dan die wij kennen. Zelf koken in een hostel betekend niet zomaar eten bereiden, maar is veel meer dan dat. De keuken is de plek om andere backpackers te ontmoeten en samen koken en eten is nou eenmaal veel gezelliger.<\/p>\n <\/a>Koken in hostels is wel even wennen. Je hebt geen keuken zoals je thuis gewend bent. Telkens als je in een nieuw hostel bent, moet je weer ontdekken wat er in de keuken aanwezig is. De keukens varie\u00ebn nogal. Zo moet je in de ene keuken op zoek naar een paar pannen, zijn ze in de volgende in overvloed aanwezig en weer in een andere lijkt elke koekenpan meer op een wok. Soms is de keuken zo knus dat je op elkaar moet wachten voor een vrije pit en een andere keer staat er een batterij industrie branders opgesteld zodat je eten in no-time klaar is. Natuurlijk kun je ook geen keukenkast vol kruiden en sausjes op je rug meeslepen, wat betekent dat je flink moet improviseren. Toch lukt het ons prima om steeds een lekkere maaltijd neer te zetten. Zo eten we regelmatig tortilla’s met allerlei soorten vulling, nasi, pasta of zelfs zelfgemaakte hamburgers, waneer oud brood op moet.<\/p>\n Dat koken gezellig en sociaal is blijkt wel als we een paar Amerikanen ontmoeten en die avond met ze alleen een lekkere tortilla maaltijd maken met veel verse groente en vis. Daarbij drinken we een lekkere, zelfgemaakte mojito.<\/p>\n