{"id":655,"date":"2012-10-18T02:44:44","date_gmt":"2012-10-18T01:44:44","guid":{"rendered":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/?p=655"},"modified":"2013-01-13T17:55:32","modified_gmt":"2013-01-13T16:55:32","slug":"rood","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/2012\/10\/18\/rood\/","title":{"rendered":"Rood"},"content":{"rendered":"

\"\"<\/a>Met het oversteken van de grens naar Brazilie vanuit Paraguay verandert het eten voor ons behoorlijk. Het eten in kleine lokale restaurantjes of op straat is niet meer de norm. Dit heeft twee belangrijke reden het eten op straat zie je hier een stuk minder en de tweede is dat de prijzen van een hapje buiten de deur eten hier weer meer op Europese prijzen lijken. De hostels zijn hier ook standaard weer uitgerust met een keuken wat er om vraagt om weer zelf te kokkerellen. Een andere grote verandering is dat je in Brazilie weer de grote supermarkten ziet waar je alles kan krijgen en alles geprijsd is. Dit in tegenstelling wat we de afgelopen weken gezien hebben. In Peru en Bolivia vind je voornamelijk kleine mini markets die met een beetje geluk hebben wat jij zoekt. En geprijsd zijn de artikelen niet wat betekent dat je de prijs van de goederen moet weten. In Brazilie zijn we maar kort geweest dus over wat voor lekkers je hier allemaal kan krijgen kunnen we niets schrijven. Wij kiezen ervoor om Ceviche (Ceviche: Peruaanse\/Chileense keuken) te maken met een lekker glas witte wijn. De eerste witte wijn sinds vertrek uit Nederland.\"\"<\/a><\/p>\n

Na het korte verblijf in Brazilie reizen we verder door Argentinie. Argentinie voldoet precies aan de verwachtingen, grote stukken vlees. Een lapje vlees van 100 gram en kleine verpakkingen kun je hier niet kopen. Als je in de supermarkt een verpakking met minder dan een halve kilo vlees zoekt ben je waarschijnlijk aan het verkeerde adres. Sterker nog koop eerst je vlees en daarna de borden zodat je zeker weet dat het op je bord past. Wat echt anders is dan wij gewend zijn, is dat er bij de slagers grote hompen vlees liggen waar ze jouw lapje vlees vanaf snijden. We genieten in Argentinie van een te groot stukje vlees en een lekker wijntje nu het kan. \"\"<\/a>Naast vlees, is Argentinie een land dat heerlijke wijntjes heeft. In Mendoza springen we op de fiets om diverse wijnboeren af te gaan en natuurlijk overal een of meerder kleine glaasjes van dit druivensap te proeven. Het proeven is een serieuze bezigheid waar je niet te licht over moet denken. Het is geen manier om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk wijn naar binnen te werken. Nee het proeven is een proces. De eerste stap in dit proces is de wijn eens goed bekijken door het glas te laten rollen zodat de kleur en de wijze van rijping beoordeelt kan worden. De tweede stap is eens goed aan de wijn te ruiken en de verschillende aroma’s in de wijn op te snuiven. De derde stap de mooiste en tevens de laatste is de wijn in de mond te nemen en te proeven. Wat je daarna met de wijn doet kun je zelf beoordelen maar ik zou suggeren, doorslikken. We bezoeken de middag een aantal wijnbedrijven en proeven lekkere en ook minder lekkere wijnen. Met deze proeverij komt een eind aan de korte reis door Argentinie en we vervolgen de reis in buurland Chili.\"\"<\/a><\/p>\n

Voordat ik verder schrijf over Chili moet ik nog wat recht zetten. In het stukje over Peru heb ik jullie en mijzelf wijs gemaakt dat Pisco de nationale drank van Peru is. Dit is waar maar er moet zeker bij vermeld worden dat dit ook voor Chili geldt. Kortom in Chili kunnen we weer genieten van de Pisco Sour wat, ook hier, de nationale drank is. Om in Chili eens goed kennis te maken met de keuken hebben we een Cooking class geregeld. We worden een dag bijgespijkerd over en in de Chileense keuken.\"\"<\/a><\/p>\n

Onze kok, Boris, neemt ons eerst mee langs de diverse markten om groente, vlees en vis te kopen. We maken de dag een aantal verschillende gerechten. Omdat gezelligheid in Chili ook geen tijd kent leren we die dag nog een paar verschillende Pisco Sours maken en drinken. Dit pas na het snijwerk uit veiligheids overwegingen.<\/p>\n

\"\"<\/a>Als eerste gerecht maken we gegratineerde schelpdieren (soort scheermessen) deze worden ondergedompeld in een Chileense wijn bestrooid in met Parmesaanse kaas in de oven gegratineerd. Deze lekkernij wordt gevolgd door empanades. Voor ons zijn empanades het boegbeeld van de Zuid Amerikaanse keuken. In welk land waar we ook geweest zijn, vindt je ze. Wil jij thuis ook eens genieten van empanades dan hier het recept. Je kunt ook wachten tot we weer terug zijn en eens bij ons langs komen. Het hoofdgerecht bestaat uit een heerlijk ovenschotel van vers krabvlees. Als dessert genieten we nog van dronken peren. De dag is voorbij gevlogen en wij hebben genoten van deze korte kennismaking met de Chileese keuken. We kunnen niet wachten de gerechten zelf te gaan maken.\u00a0\"\"<\/a>Met deze verwennerij in Chili eindigd onze culinaire reis door Zuid Amerika. We hebben van het eten genoten zowel het eten in kleine restaurantjes in Peru, het eten op straat in Bolivia of het zelf koken in Argentinie en Chili. Het eten in Chili en Argentinie stond vaak in het teken van rood vlees en rode wijn, wat ons prima smaakte. Een maandje als vegetarier door het leven gaan zou niet eens erg zijn nu.<\/p>\n

\"\"<\/a><\/p>\n

\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Met het oversteken van de grens naar Brazilie vanuit Paraguay verandert het eten voor ons behoorlijk. Het eten in kleine lokale restaurantjes of op straat is niet meer de norm. Dit heeft twee belangrijke reden het eten op straat zie je hier een stuk minder en de tweede is dat de prijzen van een hapje […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":664,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[11],"tags":[18,17,19],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/655"}],"collection":[{"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=655"}],"version-history":[{"count":6,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/655\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1078,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/655\/revisions\/1078"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/664"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=655"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=655"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/rtw.niekensusan.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=655"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}