Trekking Canyon de Colca

Vanuit Nasca gaan we met de nachtbus naar Arequipa, een grote stad aan de voet van een drie-tal vulkanen in de Andes, waaronder de actieve El Misti vulkaan. Een geschikte plaats dus om de eerste meerdaagse trekking te gaan maken. We gaan drie dagen hike in de Colca Canyon. Waarvan gezegd wordt dat deze groter en dieper is dan de Grand Canyon. We hebben geen vergelijkingsmateriaal, dus we moeten de geruchten maar geloven. Het is een behoorlijk eind rijden naar het beginpunt. Dat betekend vroeg op.

Om drie uur ‘s nachts worden we opgehaald. Het is een lange rit door de bergen en hoe hoger we komen, hoe kouder het wordt in de bus. De bus heeft geen verwarming en de condens die we met zijn twaalven produceren bevriest tegen de ruiten. Gelukkig hebben we warme kleding meegenomen. Met een dikke trui, jas, muts en handschoenen aan proberen we nog wat te slapen. De eerste stop is ontbijt. Broodjes met jam, cocathee tegen hoogteziekte en warme quinua sap. Quinua is een zeer voedzame graansoort die in het hooggebergte van Peru en Bolivia voorkomt. Quinua kan in allerlei gerechten gebruikt worden, van sap tot energierepen tot soep tot bijgerecht bij de maaltijd. En energie hebben we nodig de komende dagen! De tweede stop is Cruz del Condor. Het punt in de canyon waar de meeste condors te zien zijn. Vandaag hebben we geluk en zien we, in het half uur dat we er zijn, minstens 20 van deze grote aaseters. Een mooi spectakel geeft het.

We vervolgen de busrit naar Cobanaconde, een klein dorpje in de Colca vallei, tevens het begin en eindpunt van de trekking. De trek kun je in twee of in drie dagen doen. Wij doen samen met drie Fransen de driedaagse trekking. Het is ondertussen negen uur geweest en de zon is al goed warm. De warme kleding kan de tas in en de zonnebrand komt tevoorschijn. We zijn klaar voor de eerste dag afdalen. De route gaat zigzaggend langs de steile bergwand naar beneden naar de rivier. Het is een stevige afdaling in de volle zon, wat het extra zwaar en moeilijk maakt. Na drie uur komen we aan bij de rivier. We hebben de afdaling van 1200m overwonnen en zijn heelhuids beneden aangekomen. We steken de rivier over en natuurlijk omdat we benden zijn gaat de wandeling direct weer omhoog. Na een halfuurtje bereiken we een klein dorpje waar we zullen lunchen, dineren, slapen en ontbijten. We worden verwelkomt met een lekkere lunch, rijkelijk gevulde soep en rijd met lama.

De middag hebben we de tijd om lekker bij te komen. Helaas moeten we het zonder warme douche stellen, het waterreservoir geeft problemen en er is dus niet veel water in het dorp. Dan maar met het koude, reserve water het stof van ons lichaam wassen. Zogauw de zon achter de bergtoppen verdwijnt wordt het direct koud in het dorp. Al snel gaat de thermokleding weer aan en duiken we met zijn allen de keuken in om bij het vuur ons op te warmen. In de tussentijd is er nog een Noors koppel bij gekomen en met zijn zevenen, en onze twee gidsen, hebben we een gezellige middag al popcorn etend en Titanic kijkend. Om zeven uur is het tijd voor het diner en kunnen we de film niet afkijken, wat onze gids erg jammer vond.

Dag twee staat in het teken van de historie en de flora en fauna van de Canyon. We lopen van dorpje naar dorpje en onderweg verteld JC, onze gids, vanalles over de cactusplantages, de vruchten, de Pisco en over de gebruiken in de Canyon. Onderweg krijgen we cactusvrucht, lijkt een beetje op kiwi, te eten en Cheecha te drinken, oftewel Inca bier. Hoe langer het drankje staat, hoe sterker deze wordt. De variant die wij te drinken krijgen is net een paar dagen oud en bevat nauwelijks alcohol (alcohol wordt niet toegevoegd aan Cheecha, het ontstaat door het gisten van het graan wat gebruikt wordt) Het was een populaire drank in de Inca tijd en tegenwoordig wordt het, zeker in de afgelegen gebieden van het hooggebergte, nog steeds veel gedronken. Ook bezoeken we een mini museum waar we meer te weten komen over het leven in de Colca Canyon. We vervolgen de wandeling naar het eindpunt, een Oase aan de rivier. Een dorpje wat is opgezet voor toeristen die de trekking lopen. De hutjes zien er mooier uit, iedere lodge heeft een zwembad en het is er relatief druk met wandelaars. Behalve de mensen die de lodges runnen zie je geen dorpsbewoners, die zijn er niet. Beetje jammer. Het dorpje en de lodge van de eerste nacht was primitiever, maar had veel meer uitstraling en was gezelliger. Maargoed, we kunnen een verfrissende duik nemen in het zwembad en deze keer doet de douche het wel, hetzij met koud/lauw water. Het water wordt immer verwarmd door de zon die de hele dag op het reservoir staat. Ook hier verdwijnt de zon halverwege de middag achter de bergen en koelt het wederom flink af. Vroeg naar het warme bed, want morgen staan we om 4 uur ‘s nachts op om de kloof weer uit te klimmen, 1200 omhoog.

Onze gids verrast ons voor vertrek met warme thee en een pannenkoek. Waarna we de klim naar boven beginnen. Het eerste half uur is het nog donker en lopen we met de hoofdloop en een van de Fransen met een knijpkat. Langzaam maar zeker krijgt de zon grip op de bergtoppen, die langzaam van grijs naar bruin verkleuren. Een mooi gezicht. Na iets meer dan twee uur klimmen bereiken we de top. De zon is net goed en wel opgekomen en we hebben een prachtig uitzicht over de Canyon, waar we de afgelopen twee dagen in gewandeld hebben.

Het laatste stuk van de tocht voert door de vallei naar Cobanaconde, hier wacht ons tweede ontbijt van vandaag. We zijn sneller dan gebruikelijk naar boven gelopen, dus we moeten een tijdje wachten op de bus die ons weer naar Arequipa zal brengen. Onderweg naar Arequipa stoppen we eerst nog op een uitzichtpunt waar we een groot deel van de Canyon kunnen zien. Een geweldig uitzicht!

Een volgende stop is in een toeristisch dorpje waar je, tegen betaling, met een lama of een alpaca op de foto kunt. Tja. Voordat we gaan lunchen krijgen we de tijd om te relaxen in de hotsprings. Het koudste bad is zo’n 37 graden en de warmste 40 graden. Dit is wel erg warm, maar het is wel lekker bijkomen zo na drie dagen wandelen. Voor de lunch worden we naar een toeristisch restaurant gebracht. Bufet, niet onze favoriet, en voor een prijs waar we met zijn tweeen een hele week voor kunnen eten. We besluiten om zelf opzoek te gaan in het dorp naar een lunch. Dat lukt prima.We eten een heerlijke lamaburger op een broodje met gebakken aardappels.

Het laatste deel van de driedaagse trekking is aangebroken. Op de weg terug naar Arequipa maken we nog twee fotostops. De eerste boven op een bergpas op 4800m hoogte, brrr wat is het hier koud. De temperatuur ligt ineens weer rond het vriespunt. Wel een goede plek om lama’s en alpaca’s te spotten. De volgende en laatste stop van vandaag is op 4900m hoogte, ook ijzig koud, waar we vrij uitzicht hebben op de vulkanen in de regio. Te weten de El Misti (5825m), de Chachani (6075m) en de Pichu Pichu (5664m). Uiteindelijk komen we aan het begin van de avond, na drie mooie dagen weer in Arequipa aan.

Die avond eten we gezellig met onze nieuwe Franse en Noorse vrienden in Arequipa. Na het eten drinken we met de Fransen op het dakterras van het hostel een flesje Pisco.

6 thoughts on “Trekking Canyon de Colca

 1. Niek en Susan

  Gave foto’s en zo te horen beleven jullie echt veel.
  Geniet ervan zo kun je nog eens de wereld ontdekken

  Groetjes patricia

 2. Wat een ervaringen weer; vooral die “vliegende deuren”condors zijn indrukwekkend en maken ons wel een beetje jaloers: nnog nooit gezien;
  maar wij hebben wel Albatrossen gezien in NZ en dat is ook zeer indrukwekkend; knap dat jullie geen uitdagingen uit de weg gaan, geniet nog lekker verder, wij genieten van jullie verslagen, zonder zere voeten;
  met vriendelijke groeten en tot een volgende update; fijne voortzetting van jullie avontuur..

 3. Goh Niek en Susan, Net terug van mijn (moeilijke, maar geslaagde) vakantie in Nederland lees ik jullie avonturen in Zuid-Amerika. Gelukkig had ik goed weer en een mooie omgeving, maar verder is er weinig te vergelijken! Blijf genieten; dat doe ik ook van jullie verhalen!
  Liefs, Janny

  1. Lieve Janny,

   Goed te horen dat je een geslaagde vakantie hebt gehad, ondanks de moeilijke momenten.
   Niek is onderhand toe aan een knipbeurt 😉 We gaan hier in Bolivia nog wel op zoek naar een kapper.

   Liefs Niek en Susan

 4. Lieve Niek en Susan,
  We zijn net terug van twee weekjes camperen, dus was er weer genoeg te lezen over jullie belevenissen. Wouw, wat zien jullie veel mooie dingen. en wat moet dit een geweldige tocht geweest zijn. Onze zwaarste tocht was 35 KM fietsen, maar we zijn heel blij dat dat lukte. Ook wij hebben op onze manier genoten. We wensen jullie veel plezier samen.
  Groetjes ook van Jan.
  Liefs Marianne

  1. Lieve Jan en Marianne,

   Goed te horen dat jullie een fijne vakantie hebben gehad. Die 35km is een hele overwinning! Geweldig!
   Jan, veel sterkte met je herstel. Marianne, jij ook veel sterkte. Jullie komen er doorheen!

   Liefs Niek en Susan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *