Steden en Dorpen

4 oktober – 26 oktober

Op vier oktober landt ons vliegtuig bijna opzelfde tijd in Sydney als we vertrokken zijn uit Christchurch. Niet gek als je bedenkt dat we de klok weer eens een paar uur mogen verzetten. Natuurlijk moeten er weer de nodige papieren ingevuld worden en hebben we van alles aan te geven, medicijnen, eten, snorkel, duikbril en bergschoenen. In tegenstelling tot Nieuw Zeeland hoeven we niets te laten zien en kunnen we zo doorlopen. Aankomen op luchthavens is altijd hetzelfde. Formuliertjes, tassen, douane en dan op zoek naar vervoer naar de stad.

In Sydney verblijven we in een buurt genaamd Kings Cross die ook wel The Cross genoemd wordt. Niet de beste buurt, wordt gezegd, vanwege het nachtleven laten we maar zeggen. Maar als je je hier onveiligd voelt, dan kun je de steden in Zuid- en Midden-Amerika en Europa maar beter links laten liggen. Het Jackaroo hostel is een prima hostel zeker als je hoort hoe waardeloos de andere hostels in de buurt zijn. We verblijven een week in Sydney om op ons gemak de stad te bekijken en globaal te besluiten wat we gaan doen, hoe we gaan reizen enzovoort. In Australie gaan we weer echt backpacken. Geen eigen auto of camper waar we alles in kunnen laten slingeren. Nee we gaan weer uit de tas leven, van hostel naar hostel reizen met de bus. De bus is een makkie en gaat ons weinig hoofdbreken kosten.We kopen een hop-on-hop-off ticket van Sydney naar Cairns. Met dit ticket kun je in en uit stappen waar je wilt zolang je maar in een richting reist. Alleen maar aanmelden per telefoon of online met welke bus je mee wilt, op welk traject en welke tijd en klaar. Wijzigen kan tot vertrek van de bus. Budget technisch gaat Australie een klus worden. Ja, het is ook hier niet goedkoop om te leven. Dit merk je natuurlijk meer wanneer er alleen geld uitgaat en niet binnenkomt. Een paar dingen waar je makkelijk op kunt besparen zijn, eten en accomodaties. We koken weer lekker onze eigen maaltijd, meestal vegetarisch. Iets wat wel even wennen is, is het slapen op dorms. Dit zijn slaapzalen waar je samen met andere backpackers op slaapt. Een stuk voordeliger, minder privacy, soms gezellig en soms ook niet. Over het algemeen respecteren mensen elkaar behoorlijk en is het leven op een dorm geen probleem. 

De dagen dat wij in Sydney verblijven is het lekker lente weer, met een stevige wind, dat wel. Temperaturen varieren tussen de 20 en 30 graden. We genieten er extra van na de koude maanden van de afgelopen tijd. Zoals in iedere grote stad spenderen wij veel tijd aan gewoon rondlopen en rondkijken in de stad. Het leven een beetje opsnuiven. Natuurlijk bekijken we het Opera House, de Botanische tuinen, Darling Harbour, The Rocks, Bondi Beach en nog vele andere toeristische spots. Niek trekt ook nog even de hardloopschoenen aan om een rondje door de botanic gardens naar het Opera House te rennen. Dit blijkt een populair maar mooi rondje voor veel mensen op zaterdagochtend.In Copacobana, Bolivia, hebben we een Duits koppel (Max en Carina) ontmoet dat ook op wereldreis is en voor een groot deel dezelfde route reist. We spreken een avondje met ze af om bij te kletsen. We wisselen vele reis ervaringen uit en hebben een gezellige avond. De kans dat we elkaar op reis nog tegenkomen is niet groot. Zij reizen direct door naar Indonesie en wij reizen nog zes weken door Australie. Er blijken nog meer bekenden in Sydney te zijn. Jan, Pim en Amanda (skivrienden van Susan) zijn ook in Sydney. Ook met hen spreken we af om een hapje te eten en we bekijken het vuurwerk dat elke zaterdagavond in Darling Harbour de lucht in gaat.

De laatste dag in Sydney maken we een uitstapje naar The Blue Mountains. Met de trein gaan we naar Katoomba, een dorpje aan de rand van de vallei van waaruit je gemakkelijk naar het national park kunt. The Bleu Mountains is een enorme vallei waar vooral eucalyptus en gum bomen groeien. De condens en de olie die de bomen afscheiden zorgen voor een blauwe waas die over de vallei hangt. Vandaar de naam ‘Blue Mountains’. Het gebied is perfect voor lange wandelingen. Wij maken een mooie wandeling van het uitzichtpunt over de vallei, langs een steile afdaling per trap de vallei in langs de Three Sisters, een rotsformatie die uit drie rotsen bestaat, naar de andere kant van de vallei. Hier wacht ons een steile klim omhoog om uit de vallei te komen. Aan het begin van de avond komen we moe weer aan in ons hostel. In het hostel waar we nu al een week verblijven is elke avond wat te doen, deze avond een pubquiz. We schuiven aan bij de quiz maar helaas winnen we niet. We gaan ten onder in de muziek ronde. Na de quiz gaan we nog even op stap voor een drankje, of twee…

Na Sydney vervolgen we met de bus de reis naar Byron Bay, een plaatsje aan de oostkust in Australie. Het is een lange nachtelijke busrit. Dit is weer even wennen en zelfs afzien. De luxe bussen die we gewend zijn geraakt hebben ze hier in Australie niet. Het zijn ongeveer dezelfde bussen als wij in Nederland kennen als touringcar. Stoelen die krap en keihard zijn en nauwelijks naar achteren kunnen. Toch lukt het om genoeg uurtjes slaap te pakken. Aangekomen in Byron Bay maken we kennis met een nieuw fenomeen. De Pick-up. De meeste hostels hier hebben busjes die je bij de bushalte oppikken. Een luxe waar we natuurlijk direct gebruik van maken. Het blijkt dat ons hostel een minuutje rijden van de bushalte is, luie mensen die backpackers hier denken we gelijk.

In Byron Bay maakt de lange broek plaats voor de korte broek. Het klimaat is hier al een stuk lekkerder dan in Sydney. Nog altijd niet heel heet maar wel erg lekker. Met dit lekkere weer nemen we het er maar even van. De eerste dag doen we niet veel we lopen wat rond. Het hostel waar wij verblijven heeft elke dag een gratis avondmaaltijd. Dus ook dit proberen we vandaag, je moet dan wel een drankje in de bar kopen voordat je recht heb op een gratis dinertje. De maaltijd is maar zozo. Leuk voor als je niet kunt koken, maar wij gaan de volgende dag gewoon weer zelf koken. De tweede dag verkent Niek al hardlopend het strand. We regelen nog wat zaken voor het vervolg van de reis. Later die middag liggen we lekker op het strand. Deze kust is ook erg de moeite waard om een mooie wandeling te maken. We wandelen over de kaap naar de vuurtoren.

De kaap is het meest oostelijke puntje van het vast land van Australie. Op deze plek spotten we zelfs een paar walvissen! De oostkust van Australie is tussen mei en eind oktober een goede regio om walvissen te spotten. Ze keren dan terug uit de warme wateren, waar ze hun jongen hebben gekregen, naar de koude wateren van de zuidpool, waar ze leven. De avond brengen we door in een pub die ook als station dienst doet. De pub is ook een geliefde plaats voor de locals om een drankje te drinken. Hier komen nauwelijks jonge backpackers. Wel zo gezellig. Byron Bay staat er naast het strand en goede surfgolven ook bekend om het uitgaansleven. Elke avond kun je helemaal los gaan in een van de vele barren hier. Vandaar dat er erg veel jongeren zijn.Na vier dagen Byron gaan we weer verder. Een uurtje verder op is alweer onze volgende stop. De Gold Coast om een waterpretpark te bezoeken. Gold Coast, of Surfers Paradise is het Salou of Lloret van Australie. Voor het feesten zijn we hier niet, morgen gaan we naar een waterpretpark. We vertoeven een hele dag in Wet ‘n Wild. Een pretpark met de meest fantastische waterglijbanen. Op de meeste glijbanen ga je in een grote 2, 3 of 4 persoonsband naar beneden. Het glijden op deze banden voorkomt weer veel blauwe plekken. De aqualooping is voor ons wel de topglijpbaan van het park. In deze glijbaan krijg je een soort shild op je rug om je rug te beschermen. Vervolgens stap je in een koker, het begin van de glijbaan. In deze koker sta je op een luik wat tussen jou en de echte glijbaan in zit. Als je goed staat wordt de koker gesloten en begint het aftellen. Wanneer het luik weg klapt val je als het ware in de glijbaan naar beneden om vervolgens de looping te maken. Super gaaf. Na een dag ons vermaakt te hebben als kinderen in het park, gaan we weer terug naar het hostel. De volgende dag nemen we de bus naar Brisbane.

De volgende stop is Brisbane. De derde stad van Australie en een van de snelst groeiende steden van het land. Het is een stad met een mix van oude, historische gebouwen en veel moderne hoogbouw. De stad komt prettig op ons over. Een moderne stad maar in tegen stelling tot Sydney minder druk en minder culturen die er samen leven. De stad biedt veel op het gebied van cultuur. De Ausies vertellen ons dat Brisbane hard bezig is haar reputatie op te vijzelen. Wat ons betreft lukt dat goed. Wij vinden het een heerlijke stad. We vinden tal van leuke straat optredens die varieren in alle genres. Van jazz, blues tot alround straatmuziekant. Op zaterdag luisteren we zelfs naar een heus klassiek concert van het Brisbane Orchestra dat afsluit met een James Bond medley. We verblijven in Brisbane in een groot hostel in het centrum van de stad. Ondanks dat het misschien rommeling en druk overkomt is het een gezellig hostel waar het niet moeilijk is om een gezellig avond te hebben.

In Brisbane verkennen we op ons gemak de South Bank. Waar veel cultuur te vinden is en een geliefde plek om te sporten als hardlopen en fietsen. Er staat zelfs een openbaar fiets-reparatiestation. Mocht je onverhoop een lekke band krijgen of het wieltje van je skatebord rolt niet goed, dan kun je het hier maken. Alle tools die je nodig hebt zijn aanwezig. Op de South Bank vind je zelfs een lagoon. Een echte city beach met een heus strand! Eens wat anders dan een park. Helaas hebben wij de zwemspullen in het hostel liggen. De volgende dag slenteren we nog wat door de stad doen een paar inkopen en bezoeken het museum voor Moderne kunst. Een museum dat wat ons betreft weer een bezoekje waard is. Die avond trekt Niek nog even de hardloopschoenen aan om een uurtje hard te lopen langs de botanische tuin, over de Story Bridge en andere bruggen. Hardlopen blijkt ook hier populair onder backpackers. Want hij komt zelfs twee kamergenoten tegen! En terug in het hostel blijken er zelfs nog meer mensen net terug van een rondje over de bruggen. Veel mensen hebben ons van te voren gewaarschuwd, Brisbane is niet de moeite waard, het is saai, ‘het is maar een grote stad’, niks bijzonders. Tja, als die-hard surfer heb je er niks te zoeken er zijn geen golven, maar wij vonden het een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven. Misschien dat we hier zelfs wel te kort geweest zijn.

Natuurlijk weet je van te voren dat Australie een geliefd land is bij jonge backpackers (begin twintig) toch heeft het ons nog wel verrast. Er zijn er af en toe wel heel veel Duitsers. Jammer van deze groep is, dat ze vaak in niets meer geinteresseerd zijn dan uitgaan en zogauw er een paar duitssprekenden bij elkaar zijn, ze alleen nog met elkaar optrekken en alleen Duits praten. Maar door onze hostels met een beetje zorg uit te kiezen komen we veel leuke mensen tegen, zowel jonge backpackers die een jaar of langer in Australie willen leven en werken als mensen die op vakantie zijn, hoewel die toch echt in de minderheid zijn.We reizen weer verder noordwaarts en een paar uurtjes verderop ligt Noosa, onze volgende stop. We blijken hier echt een super mooi hostel te hebben. De eerste middag in Noosa doen we niet veel. Hetzelfde ritueel als altijd. Bekijken wat er te doen is, boodschappen doen en een beetje relaxen. Susan loopt nog even een stukje hard over het strand van Sunshine Beach. ‘s Avonds heeft het hostel een wijn en kaasavond, een leuke en gezellige manier om de andere mensen in het hostel te leren kennen. De volgende dag maken we een mooie wandeling over de kaap door het nationale park. De wandeling eindigd op Noosa Beach waar we lunchen en een verfrissende duik in het water nemen. Die middag moeten we plannen maken hoe we verder reizen. De komende dagen zitten we in Gagaju bush camp, wat waarschijnlijk een slechte plek is om plannen te maken.

Niet heel ver van Noosa ligt Fraser Island. Een top attractie aan de East Coast. Iedereen die je tegenkomt vertelt je dan ook dat je Fraser echt niet mag missen. Maar we hebben ook veel slechte verhalen gehoord over party tours waar mensen zoveel mogelijk lijken proberen te drinken in drie dagen. In ons hostel in Noosa ontmoeten we Mark en Hanna, een koppel dat op Fraser Island woont en een tour naar Fraser runt. Zij richten zich op koppels en individuele reizigers die niet op zoek zijn naar de party ervaring, maar naar het avontuur om in een 4×4 te rijden, te kamperen en de mooie plekjes te ontdekken op Fraser. Dat klinkt goed en we boeken die middag nog bij hun de tour en regelen de hostels voor de dagen na Fraser.

Op woensdag verlaten we Noosa om een paar dagen in Gagaju bush camp te verblijven en te peddelen op de Noosa rivier. We worden samen met andere backpackers op gepikt en langs de supermarkt en bottleshop gebracht om inkopen te doen voor de komende dagen. Aangekomen in het bush camp worden we wegwijs gemaakt. De eerste nacht slapen we in een soort dorm en overige twee nachten in een tent. Jaja, een private room! Dat is weer even geleden. We barbecuen lekker die avond waarna we de rest van de avond lekker bij het kampvuur zitten. Niek kan zich deze dagen weer uitleven met vuur maken. Op de meeste plekken is het verboden om vuur te stoken vanwege het grote bosbrandgevaar, maar hier is het toegestaan. De volgende twee dagen peddelen we relaxed op de Noosa river. De eerste dag is wel zwaar door de harde wind. Beide dagen kayakken we een paar uur en de rest van dag is het wat chillen, kletsen en een boekje lezen. De groep waar we mee op pad gaan is een leuke, gevarieerde groep. De avonden zijn gezellig bij het kampvuur. Na drie dagen vinden we het jammer dat we weer verder gaan. Het was super relaxed in het bush camp. Maar een nieuw avontuur wacht alweer. Nog een nachtje in Flashbackers Noosa en dan gaan we naar Fraser om een 4×4 te rijden.

4 thoughts on “Steden en Dorpen

  1. Al weer leuk jullie te volgen. Twee lange blogs op een avond maar wel een leuke ervaring om mee te mogen maken.

    Reis en geniet ze,

    Geertjan

  2. Elke keer opnieuw verbaas ik me over jullie verhalen en foto’s. De big smile laat zien dat deze reis echt wel genieten pur sang is. Krijg er zelf reiskriebels van!
    groetjes,
    Jeannettte

  3. Leuk, wéér een verhaal waar het enthousiasme van af spat! Houden zo, blijf genieten en heerlijk om op afstand mee te mogen genieten!

  4. Hoi reizigers

    woensdag voetbalt Nederland tegen Duitsland ( vriendschappelijk) misschien worden ze dan een beetje rustiger.
    Jullie blijven lekker bezig en ik ook met het lezen van jullie verhalen.
    Niek was je weer een beetje verkenner bij dat kampvuur

    groeten

    peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *