Afwisseling

3 januari – 12 januari

3 januari 7.30 uur in de ochtend landen we in Siem Reap, Cambodia. Het was een korte vlucht vanaf KL, maar vooral omdat we er weinig van meegekregen hebben. De oogjes waren toch wel zwaar geworden na een dagje bussen en een nachtje wachten tot de vlucht ging. Voor Cambodia heb je een visum nodig, gelukkig kun je die tegenwoordig op het vliegveld kopen. Formuliertje invullen, pasfoto erbij,  betalen en wachten totdat je paspoort alle 15 beambten langs is gegaan. De laatste douane beambte roept je naam om en je hebt je paspoort terug en kunt dertig dagen in Cambodia verblijven. Geen lastige procedure, geen lange wachtrij, binnen een kwartier zijn alle paparassen achter de rug. Op het vliegveld staat onze tuk-tuk klaar die ons naar ons hotel brengt. Wat opvalt is dat de wegen breed en schoon zijn en dat ze rechts rijden, dat is weer even wennen na vier maanden linkshandig verkeer gehad te hebben. Na een klein half uurtje komen we aan bij het hotel. De kamer is nog niet klaar, dan maar eerst ontbijten voordat we het bed in duiken voor nog een paar uurtjes slaap.In de middag worden we wakker en gaan op pad. Siem Reap staat vooral bekend om Angkor Wat, de bekendste hindoeistische, tegenwoordig boedistische, tempels van Zuid Oost Azie. Tal van tours en tuk-tuk mannetjes proberen je dus mee te krijgen naar Angkor Wat. Natuurlijk gaan wij daar ook naartoe en boeken een tuk-tuk voor de volgende dag. Het tempelcomplex is dusdanig groot dat een tuk-tuk, motor of fiets erg aan te raden zijn. Zeker wanneer je maar een dag tempels wilt kijken. De volgende dag om vijf uur worden we opgehaald door ons tuk-tuk-mannetje om nog voor zonsopkomst bij Angkor Wat te zijn. Het is erg druk en het duurt nog best een hele tijd voordat het licht wordt. Helaas is het bewolkt en zien we het alleen licht worden, zonder een mooie gloed van de zon. De rest van de dag zien we heel wat tempels. Angkor Wat, Bayon, Baphuon, Angkor Thom, Ta Keo, Ta Prohm en de Jungle tempel.

Angkor Wat is de grootste en de bekendste. Het gebied kent een rijke geschiedenis die start in het jaar 802 AD. Voor eeuwen is het het de belangrijkste politieke, religieuse en sociale centrum van het Khmer keizerrijk Cambodia geweest. Met Angkor Wat als soort van heilig stadhuis. Heel wat keizers hebben Cambodia geregeerd vanuit Angkor Wat. Tegenwoordig is het tempelcomplex de verblijfplaats van vele monikken die Angkor Wat en Angkor Thom als heilig huis beschouwen. Tegen het einde van onze tempeltour bezoeken we Ta Prohm, hier zijn een aantal scenes opgenomen voor de film The Tomb Raider. We vinden de bekende boom uit de film, wat niet zo moeilijk is. Het is hier nogal druk met toeristen. Deze tempel is misschien wel mooier dan Angkor Wat, tenminste wat de omgeving betreft. Het ligt midden in de jungle en de bomen en boomwortles zijn in de loop van de eeuwen helemaal om de tempel en door de tempel heen gegroeid.

Na heel wat uurtjes tempels hoppen beginnen de beentjes en de oogjes toch wat zwaar te worden. Terug in het hotel gaan we eerst nog even een uurtje slapen, de ontbrekende nacht is nog niet verwerkt, en de rest van de middag brengen we door in Siem Reap. Siem Reap is een stadje wat leeft van het tourisme. Er is zelfd een pubstreet, hier zitten, zoals verwacht alleen maar barren en restaurants. ‘s Avonds wordt deze straat afgezet en omgetoverd tot voetgangersgebied.

We besluiten nog een dag in Siem Reap te blijven. Het is een leuk stadje en er worden cooking classes georganiseerd. Echt iets voor ons. We boeken een Khmer Cookingclass voor de laatste dag in Siem Reap. De cookingclass bestaat uit een bezoek aan de lokale markt en natuurlijk het klaarmaken van je eten. Iedere deelnemer kan zelf bepalen wat je wilt eten. Het is een leuke cookingclass, alleen is er wat weinig tijd voor het eten zelf. Je maakt alles zelf, dus je voor- en hoofdgerecht zijn gelijktijdig klaar. Je hebt dus heel veel eten in een keer, dat is jammer. Al met al hebben we weer een paar leuke recepten erbij en hebben we een leuke middag gehad.

De volgende dag willen we verder gaan naar Battambang, met de boot. Dit schijnt zeer de moeite waard te zijn. Helaas wordt Susan die nacht ziek en gaat de boottocht niet door. We blijven nog een dagje in Siem Reap. Het hotel waar we verblijven is volgeboekt, dus moeten we op zoe naar een nieuwe accomodatie. Niek gaat op pad en vindt een geschikt hotel voor de komende nacht. Susan brengt deze dag door in bed en kijkt een filmpje. Niek gaat ondertussen Siem Reap in en regelt een busticket voor de volgende dag naar Phnom Pehn en geniet van een massage.

Vanuit Siem Reap reizen we door naar Sihanoukville dat in het zuiden van Cambodja ligt. De meest voor de handliggende optie is een nachtbus te nemen naar Sihanoukville. Helaas staan de bussen in Cambodja niet als heel veilig bekend. Vooral met de bussen laat op de dag of de nacht gebeuren veel ongelukken. We kiezen dus de busmaatschappij met zorg uit. Dit gaat deze keer makkelijk door het grote aanbod. Echter direct naar Sihanoukville reizen gaat niet lukken. Ook reizen op de dag lukt niet omdat de ochtend bus al vol is. We nemen de middag bus naar Phnom Pehn en komen hier in het begin van de avond aan. We hebben van te voren al een hotel uitgezocht dus de slaapplaats is al geregeld. Wel een keertje zo makkelijk. De volgende dag reizen we verder naar Sihanoukville wat nog een dikke vier uur met de bus is.

Sihanoukville is een van de weinige echte kustplaatsen in Cambodja. Langs de kust in Sihoukville liggen diverse stranden die verschillen in schoonheid, levendigheid en accomodatie. De eerste nacht slapen we aan Serendipity Beach, de mainbeach. Hier vind je talloze goedkope accomodatie. Simpel maar wat heb je meer nodig dan een bed en een douche. Die middag lopen we langs Orccheateal Beach naar Otres Beach. Het volgende strand dat een paar kilometer verderop ligt. Dit strand lijkt meer op een van die stranden uit de boekjes. Resorts, barretjes, parasollen van riet en ligbedden. Prima plek om een paar dagen te vertoefen lijkt ons. Heel veel slaapplaatsen zijn er niet en het meeste zitten vol. Na even rondvragen vinden we een hutje op het strand wat we voor de volgende dag kunnen reserveren.

Intussen gaat de zon al onder en we wandelen terug naar Occheateal Beach. Onderweg vinden we een leuke plek op het strand waar we een heerlijk stukje vis kunnen eten. We genieten nog heerlijk een paar uren aan zee voordat we onder de wol kruipen. De volgende dag pakken we vroeg onze tas om naar ons paradijslijk hutje op Otres beach te vertrekken. Die middag luieren we lekker op het strand en maken een filmpje voor Roel en Cynthia, die een paar dagen later trouwen.

De eerste dag op de beach is zo goed bevallen dat we er nog een dagje aan plakken. De tweede dag op Otres beach luieren en filmen we lekker verder. Deze keer maken we een filmpje Marieke, Johan en de kinderen.

Na twee dagen al deze luxe aan het strand, gaan we weer terug naar Occheateal Beach. We verlaten ons paradijslijk hutje vroeg omdat we een drukke dag hebben. Voor Vietnam hebben we een visum nodig en dit kan in Sihanoukville eenvoudig geregeld (gekocht) worden. Op de meeste ambassades of consulaten ben je je paspoort twee tot drie dagen kwijt voor de benodigde sticker. Echter hier zou het in tien minuten gefixed moeten zijn, wordt gezegd. We zijn benieuwd. Voor de zekerheid zorgen we ervoor dat we vroeg op het consulaat zijn. En ja hoor, na het formulieren werk is het tien minuten wachten en het visum zit in ons paspoort.

We wandelen terug naar Occheateal Beach en regelen onderweg nog even een buskaartje voor de volgende dag. Na het ontbijt, want dat hadden we nog niet gehad, maken we een wandeling over het strand. Deze keer de andere kant uit naar Sokha Beach. Het is even zoeken naar het juist pad over de heuvel. Aan de andere kant ligt een prachtig leeg en groot strand. Het hele strand blijkt bij een groot resort te horen. Zo eentje uit de folder, waar het, lokale, personeel heel de dag het strand loopt te harken zodat het er mooi bij blijft liggen. Het ziet eruit als een luxe resort, niks voor ons. Geef ons maar de levendigheid van Otres of Occheateal Beach. Op Otres Beach is het dan misschien minder luxe en af en toe wordt krijg je genoeg van de lokals die fruit, visspiesjes, massages, pedicures, en meer proberen te verkopen, maar het is er levendig en dat is wel zo gezellig.

2 thoughts on “Afwisseling

  1. Hoi Lieverds,
    Weer genoten van jullie verhaal, schitterend die tempels.
    Genieten jullie maar fijn van de mooie stranden en het mooie weer. Hier is het erg koud maar dat betekent ook weer fijn schaatsen, het ijs is bijna dik genoeg.
    Groetjes en liefs, ook van Jan, Marianne

  2. Beste reizgers

    wederom een prachtig verhaal. Zo te zien moet je toch veel regelen , blijf nog maar lekker even weg want wij hebben hier winter en dat zijn jullie niet meer gewend.
    Ik heb al jullie blogs gebundeld en ben nu aan 190 bldz dus we kunnen straks wel een boek uitgeven

    groeten

    peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *