Khao Sok National Park

29 maart – 1 april

Met de nachtboot vanuit Koh Tao komen we ‘s ochtends vroeg om half zes aan in Surat Thani. Zoals altijd staan de tuk-tuks en andere pickup diensten klaar om de backpackers op te vangen. De meeste mensen op de boot hebben aansluitend vervoer in minibusjes geregeld, wij niet. Wij kiezen ervoor zelf met het lokale vervoer verder onze weg te vinden. De tuk-tuks kunnen ons wel even naar een busstation brengen voor 10 keer de normale prijs. Omdat het nog donker is besluiten we een half uurtje te wachten voordat we op pad gaan. Ons besluit om demonstratief te gaan zitten en te wachten blijkt goed te werken, want als alle toeristen vertrokken zijn, wordt ons een normaal aanbod gedaan en worden we naar het busstation gebracht. Zonder moeite vinden we een bus die ons naar het plaatjes Khao Sok brengt. De bus stop langs de hoofdweg waar mensen van guest houses al klaar staan om je naar hun accomodatie te brengen. We kiezen de accomodatie op aanbevelingen van Momme en Ayla. Het blijkt een prima onderkomen van vriendelijk mensen. De rest van de dag doen we het rustig aan, het is hier ook erg warm. Een graad of 38 en vochtig. De middag boeken we een tweedaagse tocht naar het Khao Sok Nationaal Park. Het dorpje Khao Sok stelt buiten accomodaties, restaurantjes en een paar barretjes maar weinig voor. Dit maakt het helaas ook lastig om hetzelfde lekkere eten te krijgen dat we gewend zijn om in steden aan de straat krijgen.

De volgende dag staan we op tijd op, eten wat en slaan onze tassen op. Stipt om negen uur staat onze pickup klaar voor de tweedaagse tocht naar het nationaal park. We mogen plaats nemen achter in een pickup, ja de laadbak. Maar al bij de volgende stop, 20m verderop, mogen we plaats nemen in de airco gekoelde cabine van de pickup. De ander zes mensen die ook met de tour meegaan mogen wel een uurtje in de laadbak doorbrengen. Dit is hier in Tailand een hele gewone manier van reizen. 

Een uur later zijn we bij het park. Het park bestaat uit een heel groot stuwmeer omgeven door karstgebergte. Het meer komt niet echt over als heel groot, omdat het wijd verspreid tussen de bergen ligt. We maken een prachtige tocht van een uurtje op de longtail boot. In het begin varen we vooral tussen de bergen en bergeilandjes door. Het laatste stuk zien we steeds meer jungle langs de kant. “Welcome to the jungle” zegt onze gids dan ook als we een uurtje later bij onze drijvende bungalows aankomen. 

De drijvende bungalows liggen op een lange rij langs elkaar en voorlangs loopt een stijger. Vanuit ieder huisje heb je een prachtig uitzicht op het meer. We krijgen even wat tijd om een verfrissende duik te nemen. Deze duik blijkt lang niet zo fris als gehoopt, het water voelt meer aan als een warm bad. Na de duik krijgen we een heerlijke uitgebreide lunch voorgeschoteld.

Na de lunch varen we een klein stukje verder om dan een wandeling door de junlge te maken. Het eerste stuk loopt over een helling, maar al snel gaat het pad over tot echte junlge. De schoenen gaan we niet droog houden, we moeten vaak door het water omdat er geen andere weg is. We zien wat beestjes als vlinders, spinnen en zelfs een slang. We maken een paar stops, waar de apen van de groep de lianen te lijf kunnen, of om foto’s te maken bij gigantische bomen. Na anderhalf uur wandelen komen we bij een grot aan. De tocht terug voert deels door deze grot. De gids laat ons nog even weten dat het wel oppassen is, omdat de laatste tijd diverse slangen als pythons en cobra’s in de grot gezien zijn. Het eerste deel van de toch kunnen we gewoon lopen en af en toe een stukje door het water waden. We zien nog meer spinnen en vleermuizen. Verderop wordt de grot smaller en moeten we stukken door het water zwemmen. Ruim een uur later komen we, kletsnat, weer uit de grot. Vanaf hier gaat de toch door de jungle terug naar de boot en weer naar onze drijvende kasteeltjes.

De avond maaltijd is net als de lunch, weer super lekker. Wat later op de avond gaan we met de boot nog op pad om wat wild te spotten. Na 5 minuutjes varen begeeft onze boot het. Onze gids, die zichzelf ook al Jack Sparrow noemt, krijgt de boot niet meer aan de gang. We zijn nog niet ver van de bungalows en flinkt met de zaklampen seinen levert de gewenste aandacht en een nieuwe boot op. Tijdens het nachtelijk boottochtje zien we wat Hornbills, toekans, en verder blijft het wild verborgen voor ons. Het restant van de avond brengen we gezellig door met onze groep, nemen nog een duik en genieten van de prachtige omgeving.

De volgende ochtend krijgen we al om zes uur ‘s ochtends een gibbon-wake-up-call. Deze beesten maken redelijk wat lawaai en zeker als die in de bomen vlak achter de bungalow zit. De dag begint met een tochtje op de boot om wild te spotten. Deze keer moeten er vooral apen gezien worden en die zitten er zat. Een tochtje van een half uur levert weer veel foto’s van apen op. Eenmal terug bij de bungalows krijgen we een ontbijtje van pannenkoeken. Voor het programma van deze dag hebben we de keuze tussen relaxen of een berg beklimmen. Unaniem kiest de groep voor de relax variant.

De ochtend zwemmen en kayakken we wat op het meer. In het stuk meer voor de hutjes staat een grote houten paal die beklimbaar gemaakt is. Niet makkelijk maar je kunt er inkomen. Hier kunnen de meeste mannen uit de groep even hun aapkunsten vertonen om vervolgens vanaf de paal omlaag te duiken. Natuurlijk kan Niek het ook niet nalaten deze paal te beklimmen. Eenmaal bovenin blijkt Susan ook in het water waardoor er geen foto is van deze apenrij. Kayakken, zwemmen en wat lezen, voor we het beseffen is de ochtend voorbij. Mogen we de tassen weer pakken, lunchen en de boot in om de tocht terug te maken naar het dorpje Khao Sok.

We blijven nog een nachtje in Khao Sok voordat we verder reizen richting de westkust van Thailand. Waar naartoe weten we nog niet, dat zoeken we in de bus wel even uit.

7 thoughts on “Khao Sok National Park

 1. He Niek en Susan,

  Jullie zorgen wel voor een hoop leesvoer de laatste tijd, erg leuk! Dit verhaal klinkt helemaal heerlijk, lekker weer, lekker water, lekker eten, beetje wil spotten, waar kan ik een 3-weeks verblijf in Khao Sok NP boeken? Wel jammer dat er geen foto’s zijn van Niek op de paal: ‘pictures or it didn’t happen’ :P.

  Veel plezier de komende tijd!

 2. Ik kan me helemaal bij Margriet aansluiten. Kijk er steeds naar uit om weer een verhaal te lezen. Een verfrissende duik die een warm bad blijkt te zijn: nou dat lijkt me wel wat na al deze kou in Nederland. Geniet ervan ! (maar dat is overbodig om te zeggen)

  groetjes uit Oss
  J

 3. Spannend dat de boot er mee ophield…. met wild om je heen.. Niek in de paal had ik willen zien. Geniet nog van de laatste weken!

 4. Hoi lieverds,
  Het ziet er leuk uit die bungalows op een rijtje. Heerlijk zo aan het water. Hoe slapen jullie in zulke huisjes, op een bed of op de grond?
  Liefs Marianne

 5. Wordt het niet eens tijd voor een enorme tegenvaller????!!!!?
  Nee hoor, heerlijk dat jullie zo genieten!
  Ik ga gemiddeld een keer per week naar jullie appartement en probeer de planten in leven te houden door er tegen te praten en ze wat water te geven. Ook de logé bij mij in huis doet het nog! Wij houden het met z’n allen nog wel een maand uit! Jullie vast en zeker ook!
  Liefs,
  Janny

 6. Iedereen bedankt voor de leuke reacties! Het blijft leuk om jullie stukjes te lezen op ons blog.

  Margriet, gewoon een vliegticket naar Bangkok kopen, met de bus naar Khao Sok NP en lekker relaxen zolang je wilt!
  Marianne, we sliepen op een matras op de grond in deze hutjes.
  Marieke, gelukkig hebben ze de boot na een tijdje weer aan de praat gekregen zodat we de volgende dag weer terug naar het vaste land konden.

  Genieten blijven we zeker doen deze laatste weken! 🙂

  Groeten Niek en Susan

 7. Genieters

  jullie hebben weer heel wat natuur gezien en veel in het water gelegen.
  Het moet geweldig zijn om zo te genieten ik wordt steeds jalourser.

  groeten

  peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *