Laatste week

29 april – 7 mei

‘s Ochtends vroeg om acht uur worden we met de boot van de duikschool naar Manado gebracht. Hier nemen we de mikrolet. De mikrolet, of bemo, zijn de kleine busjes die vooral in de Indonesische steden rondrijden. Het is het transportmiddel om je door de stad te verplaatsen. Om bij de airport te komen moeten we van bemo wisselen op de bemo terminal. Hier wordt onze kennis van de prijzen nog even op de proef gesteld. Een handig mannetje probeert ons in een busje te praten voor dezelfde prijs als de taxi. Vandaag heeft hij pech want hij krijgt ons niet mee. Wij vinden zonder problemen de juiste bemo die ons voor de ingang van de airport afzet. We hebben nog geen ticket voor het vliegtuig. Voor binnenlandse vluchten is het hier niet vreemd om je kaartje gewoon op het vliegveld te kopen. We hebben geluk, de vlucht naar Makasar gaat over drie kwartier. In anderhalf uur vliegen we terug naar Makasar, dit is de plek waar we de reis op Sulawesi zijn begonnen. Een stuk vlotter dan de reis over land, die 55 uur in beslag nam. In Makasar kopen we een vliegticket naar Bali. We hebben genoeg tijd om even een hapje te eten. In het begin van de avond landen we op Bali. Omdat we nog wat willen shoppen blijven we de eerste dag in Kuta. Kuta is de plek om te shoppen, te surfen en uit te gaan. Kuta is wellicht bij veel mensen ook bekend van de aanslag in een nachtclub in 2002. Wij shoppen een dagje in Kuta en aan het einde van de middag nemen we nog een kijkje op het strand. Hiermee hebben we het drukke toeristische Kuta wel weer gezien. De volgende dag gaan we vlug verder. Toen we ruim vijf maanden geleden in Indonesie aankwamen, hebben we bijna een week op het eiland Nusa Lembongan gezeten. Dit is zo goed bevallen dat we besloten hebben ook hier onze reis relax af te sluiten. Met bus en boot reizen we in een paar uur naar Lembongan. De mensen van het guesthouse waar we in november hebben gezeten, staan ons al bij de boot op te wachten. Of het toeval is weten we niet, maar we krijgen dezelfde kamer als toen. Lembongan is ook een prima plaats om te duiken. Veel koraal en marinelife. We gaan die middag langs bij de Blue Corner, deze duikschool is ons prima bevallen in november en dus komen we hier graag terug. Ook hier worden we direct weer herkend. Niek besluit de komende dagen zijn Open Water Advanced te gaan doen en Susan gaat een paar fun duiken maken. De Open Water Advanced cursus bestaat uit het maken van adventure dives, waarvan een diepe duik en de navigatie duik verplicht zijn. De overige duiken kun je zelf uitkiezen. Niek kiest voor de driftdive en de bouancy duik. De nachtduik hebben we in november al als adventure dive gedaan en telt ook mee voor de advanced cursus. De volgende dag gaan we met de boot naar Manta Point om manta’s te spotten. Niek maakt hier zijn bouancy adventure dive. In deze duik ligt de nadruk op het zwemmen in het water en dit zo goed mogelijk te beheersen met zo min mogelijk gewicht. Het is een leuke en leerzame duik en het blijkt dat er heel wat minder kilo’s mee naar beneden moeten dan in vorige duiken. Helaas hebben de manta’s vandaag vrij. Susan maakt filmpjes en foto’s en spot kreeft en krab terwijl Niek op zijn kop hangt, een van de oefeningen. De tweede duik maken we bij Crystal Bay. Op deze duikspot zie je in het juiste seizoen, de Mola Mola. Een grote vis die door Marion, een duikinstructeur, wordt omschreven als een niet geavalueerde vis, de dinosaurus van de vissen. Als je wilt weten hoe ze eruit zien, laat een kleuter een vis tekenen en voila, de Mola Mola. Niek maakt hier met zijn instructeur DD de navigatie duik. In deze duik moeten er diverse navigatie technieken geoefend worden, net als bij scouting maar dan onder water. Crystal bay blijkt verder ook een prachtige duikspot met erg mooi koraal en veel vissen. Wanneer we terug komen van de duiktrip is het grootse deel van de dag weer voorbij. We hangen nog wat in het zwembad voordat we terug gaan naar ons guesthouse. ‘s Avond gaan we nog naar een presentatie van een organisatie die onderzoek doet naar Manta’s. De volgende dag staan er voor Niek weer twee duiken op het programma. Susan blijft op de kant en maakt een begin om onze blog achterstand weg te werken. Op Sulawesi is het internet nog nauwelijks uitgevonden zodat we wat achterop zijn geraakt met bloggen. Niek maakt vandaag zijn diepe duik. Een diepe duik is een duik dieper dan 18 meter maar niet dieper dan 30 meter. Ook deze duik is weer mooi langs een reef met een lichte stroming waar nog schildpadden te zien zijn ook. De tweede duik van de dag is een drift duik. De laatste duik van de cursus. Bij een drift duik laat je je met de stroming meevoeren onder water. Het lijkt echt een beetje op vliegen. Na deze duik mag Niek zich dan Advanced Open water Diver noemen. De avond gaan we nog even terug naar Blue Corner voor de vrijdagavond party. We zijn van plan een drankje te drinken, maar natuurlijk mislukt dit. De avond is gezellig en vliegt voorbij. De zaterdag brengen we in en rond het zwembad door en werken de blog verder bij. Susan gaat aan het einde van de middag naar een Yoga sessie. Zondag is alweer de laatste dag op Lembongan. Het einde van onze reis komt nu wel heel dichtbij. We gaan deze dag nog een paar duiken maken. De eerste duik is wederom een drift duik. Het is even zoeken voordat er een geschikte duikplek is gevonden. Dit omdat de stroming op sommige plekken te sterk en te gevaarlijk is. We maken een drift duik met behoorlijke stroming. Het gaat zo snel dat je geen foto’s kan maken. De stroming beweegt ons niet altijd alleen maar vooruit maar soms ook naar beneden en naar boven. Goed opletten dus. Als we boven komen meldt onze duik gids dat we drie duiksites hebben gehad en anderhalve kilometer verder zijn. Wauw! De tweede duik wordt er ook weer met lustige stromingen. Susan besluit de duik over te slaan. De duik is inderdaad lastig. Vreemde stromingen en soms moet je jezelf gewoon vasthouden om niet de verkeerde kant uit te gaan. Wel wordt er een super grote baracuda gezien. Op het water is ook deze dag weer voorbij gevlogen. De volgende dag vertrekt onze boot vroeg naar Bali. We gaan weer terug naar Kuta. Niet omdat Kuta the place to be is, nee deze keer omdat het naast de airport ligt en om Momme en Ayla te ontmoeten. Dit zijn onze Duits vrienden waar we in Laos twee weken mee opgetrokken zijn. We hebben met z’n vieren een gezellig dag in Kuta en kletsen flink bij. Een duik in zee, relaxen op het strand en een drankje drinken. Dat is wat we deze dag gedaan hebben. Dinsdag 7 mei staan we vroeg op. Vandaag vliegen we naar Singapore. Het begin van onze terugreis naar Nederland. Wat voelt dat vreemd en onwerkelijk. Voordat we terug zijn, zijn we nog wel wat dagen verder. We blijven eerst nog een nacht in Singapore en later deze week ook nog een nacht in London, voordat we terug vliegen naar Amsterdam.

 

2 thoughts on “Laatste week

  1. Idd een goeie (terug)reis toegewenst. Zoek maar vast een trui die je aan wil trekken, want het zal na al die mooie maanden best wel een beetje tegenvallen.

    Sampai ketemu

    Jeannette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *