The Caribean

Het plan is om vanuit La Fortuna weer de warmte van de kust op te zoeken en wel de Caribische kust. In Santa Elena en La Fortuna hadden we diverse mensen gehoord over ‘het slechte weer’ aan de Caribische kust. Hmm, dat zou een vervelende afsluiting zijn van een geweldige tijd in Costa Rica. Maargoed, we zien wel en als het echt zo slecht is gaan we gewoon terug naar de Pacific. Tortuguero is het doel. Het is een eiland wat zeker de moeite waard is, maar het heel wat moeite kost om er te komen vanuit La Fortuna. Je moet echt zorgen dat je de laatste bus van 15.00u(!) in Cariari naar La Pavona haalt, anders kom je er niet meer die dag. Dat betekend dus vroeg opstaan om de bus van 6.30u (op zondag) te halen. Het is vroeg, maar het leven in Costa Rica begint vroeg, de avonden beginnen vroeg en je ligt dus tamelijk vroeg op bed. Dus 6.30u de bus halen moet geen probleem zijn. Na 1,5u komen we aan in Ciudad Quesada, hier blijkt geen bus te gaan naar Guapiles, Oje, wat nu? Verkeerd voorgelicht dus. We moeten eerst 2,5u met de bus naar Puerto Viejo de Sarapiqui. Uhmm, gaan we het dan nog redden om in Tortuguero te komen? Puerto Viejo, dat staat eigenlijk voor eind van de week op het programma. Dan maar het schema omgooien. Eerst naar Puerto Viejo en daarna naar Tortuguero. Aangekomen in Puerto Viejo de Sarapiqui blijkt dat dat niet de Puerto Viejo is die we denken dat het is. Er is nog een andere Puerto Viejo, blijkt. Dat schept toch weer mogelijkheden om naar Tortuguero te gaan. Vanuit hier gaat er wel een bus naar Guapiles gelukkig. Bus nummer 3 van vandaag. In Guapiles stappen we over op de bus naar Cariari, met een beetje geluk zijn nog optijd voor de bus van 15.00u naar La Pavona en de boot naar Tortuguero. Het is zondag vandaag en het lijkt wel alsof dat de reisdag is voor de lokale mensen, het is heel de dag erg druk in alle bussen. In Guapiles is er iets te doen voor truckers. Er rijdt een grote stoet trucks luid toeterend door de straten en het gaat allemaal niet erg snel, als we maar optijd in Cariari zijn… Gelukkig, dat zijn we. We hebben zelfs nog een half uur over! We gaan het vandaag toch nog halen naar Tortuguero! Weer een uur in de bus naar La Pavona en daarna nog 1,5u met de boot naar Tortuguero. Het is een mooie boottocht over de rivier in de namiddagzon. We zien al veel vogels, kaaimannen en diverse apen. 18.00u komen we dan eindelijk aan in Tortuguero, 12u nadat we vertrokken zijn uit ons hostel in La Fortuna. Moe en bezweet gaan we opzoek naar een slaapplek, die vinden we aan het strand (heel vervelend). Even opfrissen, wat eten en snel naar bed. Het is een lange reisdag geweest en morgenvroeg (6.00u) gaan we met een kano het National park verkennen

Tortuguero NP is een groot natuurgebied waar een grote diversiteit aan dieren leven. Zo vroeg op de ochtend zien we veel dieren. Veel apen, hagedissen en salamanders, vogels, kaaimannen en ook de bekende Blue Jeans frog. De kleine knalrode kikker met donker blauwe achterpoten, net een spijkerbroek, vandaar de naam. Het is een beestje van maar 2,5cm groot, maar we hebben hem gezien! De rest van de dag brengen we door in een hangmat, beetje lezen, beetje internetten, beetje slapen. Vanavond laat gaan we schildpadden spotten op het strand, dus weer een lange dag vandaag.

Het is vroeg in het seizoen voor de schilpadden om de eieren te leggen, maar de gidsen hebben de hele week al schildpadden gezien, dus de kans is aanwezig dat er vanavond ook een paar aan land komen om de eieren te leggen. De schildpadden die deze tijd aan land komen zijn over het algemeen jonge schildpadden die voor het eerst eieren gaan leggen. We zijn goed en wel op het strand en we zien de eerste schildpad die opweg is terug de zee in. Of deze schildpad ook eieren heeft gelegd is niet duidelijk, soms komen ze aan land, maar vinden geen geschikte plek of worden ze gestoord in hun voorbereiding en gaan dan weer terug om een andere plek te zoeken. We lopen verder in het donker over het strand en even later treffen we een schildpad die klaar is met leggen en het nest weer af aan het sluiten is. We lopen weer verder. Er zijn nog meer groepjes mensen op het strand en de gidsen zijn druk met elkaar aan het bellen of er nog meer schildpadden zijn. Jahoor, er zijn er meer. Er is er een net op het strand gekomen en net begonnen met het graven van een kuil. Verderop blijkt er nog een te zijn die haar kuil al klaar heeft en op het punt staat de eieren te gaan leggen. Wat doen we. Blijven we bij deze wachten en kijken wat er gebeurt. Dit kan nog zeker 40 minuten duren voordat de eieren gelegd gaan worden. Het kan ook zijn dat tijdens het graven blijkt dat de plek toch niet geschikt is en de schildpad weer vertrekt. We besluiten naar de andere schildpad te gaan die al verder is in haar proces, misschien gaat deze zo leggen. Al snel vinden we de betreffende schildpad, ze is nog bezig met haar kuil en we blijven op gepaste afstand een tijdje wachten. Ineens is de schilpad weg. Als we gaan kijken bij het potentiele nest blijkt er een grote bamboestok in het nest te liggen. Deze plek bleek dus toch niet geschikt. Helaas voor ons zien we dus geen schildpad die ook werkelijk eieren gaat leggen. Als we terug lopen over het strand komen we nog een schildpad tegen die opweg is naar zee. Aan het spoor is te zien dat deze geen poging heeft ondernomen om een nest te graven, maar is omgedraaid. Waarschijnlijk is ze ergens door gestoord, opweg naar een potentieel nest. Vanavond hebben we 3 schilpadden gezien kruipend over het strand van of naar het water en 3 schildpadden die ook werkelijk aan het graven waren, waarvan 1 een nest aan het dichtmaken was.

Het is een lange, maar zeer dierrijke dag geweest vandaag en morgen gaat weer vroeg de wekker omdat we om 5.30u de boot willen nemen terug naar La Pavona om naar Cahuita te reizen.

Cahuita is een klein dorpje waar de reggaemuziek overal klinkt en de cocktails je bij iedere bar voor de halve prijs tijdens happy hour kunt kopen. Als je het goed uitmikt kun je, door een soort van kroegentocht te doen, van vier uur ‘s middags tot negen uur ‘s avonds happy hour cocktails drinken. We dopen de Caribische kust van Costa Rica maar om in Cocktail Rica. In Cahuita bezoeken we het (zoveelste) National park. Dit park staat bekend om zijn luiaarden, vele apen en slangen. Apen, hagedissen, vogels, krabbetjes, wasberen, kikkers en spinnen zien we genoeg, maar helaas niet de welbekende knalgele slang en de luiaarden. Nog een laatste cocktail voordat we weer verder reizen naar onze laatste bestemming in Costa Rica, Puerto Viejo de Talamanca. Vanaf Cahuita is dat maar een half uur met de bus, dus we hoeven dit keer niet de eerste bus te hebben. Aan het einde van de ochtend komen we aan in Puerto Viejo, een duidelijk meer toeristische plaats. Ook hier klinkt de reggae muziek uit alle boxen en zijn cocktails weer overal te krijgen, alleen is de happy hour wat minder ruim dan in Cahuita. De rest van de middag slenteren we door het plaatsje en ondernemen we eigenlijk niet veel verder.

Een relaxte afsluiting van een geweldige tijd in Costa Rica! Op naar Panama.

[travelmap-map first=6 last=16]

[travelmap-list first=6 last=16]

4 thoughts on “The Caribean

  1. Mmmm, cocktails, mmm, reggea. Goed te zien dat het allemaal goed bevalt. De bioloog in mij wordt helemaal gelukkig van de foto’s en verhalen over schildpadden (hoe het kan dat die nog niet uitgestorven zijn is niet te verklaren).

    Geniet ervan!

    Margriet

  2. Hi guys, ben weer bijgelezen en -gekeken op jullie site. Leuk om zo over jullie schouder mee te kunnen kijken, bedankt! He en die schildpadden die ergens door gestoord worden; zou dat niet iets met die groepjes mensen te maken kunnen hebben…?
    Groeten, ook van de mannen, Amber

  3. Hoi vakantiegangers,
    lekker vermoeiend, het reizen met dat lokale vervoer.
    Het dorpje Cahuita lijkt me ook wel gezellig, zo met die reggaemuziek, lekkere cocktails, dieren etc.
    Goede reis naar Panama!
    Groetjes van ons xxx

  4. Was de Blue Jeans frog van kleur verschoten? Nee, zonder gekheid, heb weer even genoten van jullie belevenissen en prachtige foto’s! Goede reis verder en ik volg jullie met plezier!
    Groetjes,
    Janny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *