Finding Nemo

De eerste dag op Isla Colon, bij het verkennen van het plaatje Bocas del Toro, zagen wij diverse duikscholen. Duiken, dat is toch wel iets aparts. De onderwaterwereld is een wereld op zich en als je daar onderdeel van uit maakt, opent dat deuren die anders gesloten zullen blijven. Het halen van het PADI open water duikcertificaat staat hoog op ons verlanglijstje deze reis. Wellicht is Bocas hier de juiste plek voor. Na wat research langs de verschillende duikscholen, internet en natuurlijk op de website van PADI, kiezen we voor een PADI cursus bij Bocas Watersports. Deze duikschool staat goed aangeschreven en is op Bocas del Toro de enige duikschool die 5 sterren instructeurs heeft en gecertificeerd is als keuringcentrum voor de ademflessen en aparatuur. Ook niet onbelangrijk, de mensen zijn erg aardig.

De cursus bestaat uit drie dagen. De eerste dag begint met een hoop papierwerk en vervolgens een video met de eerste duiktherorie. Aan het einde van de ochtend krijgen we uitleg over het aansluiten van de duikaparatuur en gaan we voor het eerst het water in. Toch wel vreemd, ademen door een slang en dan merken dat je dan ongehindert frisse lucht binnen krijgt. Natuurlijk beginnen we aan het oppervlak met de veiligheidschecks van en bij je budy, vervolgens spring je in het water (ondiep, maximaal 3 meter diep) en wonder boven wonder blijf je drijven ondanks die zware fles op je rug.  Erg stabiel is het niet, dus we hebben extra lood nodig om te kunnen dalen en voor stabiliteit, maar voordat we echt onder water gaan leren we eerst wat we moeten doen als we onverhoopt onze regulator (ding waardoor je ademhaalt) kwijt raken en hoe we onze bril weer vrij van water krijgen, mochten we deze verliezen of vollopen met water. Dan is het tijd om af te dalen naar 3 meter diepte. Oef, die druk op de oren is best vervelend en ook lastig om dat onder controle te krijgen. Na een beetje stuntelen hiermee lukt het om met een redelijk comfortabel gevoel op de bodem te gaan zitten voor de volgende oefeningen. Nu is het ook weer oefenen met kwijtraken van de regulator en het schoonblazen van de buikbril en nog wat andere oefeningen. Na een tijdje gaan we weer naar boven en is het tijd voor lunch. Dit is zeer welkom, want van het onderwater zijn krijg je goed honger!

Na de lunch staat de eerste echte duik op het programma. We gaan met een bootje het water op naar een koraalrif. De eerste duik wordt een funduik zoals ze dit noemen. We controleren elkaars uitrusting en gaan met een koprol achterwaarts van de boot af het water in. We dalen langzaam af naar een diepte van 13 meter waar we bijna 40 minuten de onderwaterwereld verkennen. Met deze duik zit de eerste dag erop. Het was zeer indrukwekkend en de oren moeten nog wennen de druk, maar leuk was het wel. Vanavond krijgen we nog een hoop huiswerk te doen, want, tja, dat hoort ook bij een cursus.

Dag twee begint helaas met verstopte oren van Niek. Het is even de vraag of we wel het water in kunnen. Gelukkig beginnen we met theorie, dus hebben de oren wat meer tijd om de acclimatiseren. Eigenlijk stond er een 2e wateroefening in ondiep water voor het einde van de ochtend op het programma en de 2e duik in de middag. Het weer speelt niet mee, dus we besluiten om in de ochtend alle theorie te doen en de oefeningen in ondiep water te bewaren voor de middag. Dan hebben ook de oren van Niek meer tijd om te herstellen. Het weer is opgeklaard na de lunch en we kunnen het water in. Nu tot een diepte van maximaal vijf meter. Hier leren we de noodsituaties als het lucht delen met je buddy, noodopstijgingen, kramp uit je kuiten halen, wat te doen als je buddy te moe is, enzovoort. Verder nog wat oefeningen om onder water op ademcontrole, op een en hetzelfde niveau te blijven zodat je niet over de zeebodem schuurt. We sluiten de dag af met het theorie examen en we mogen allebij een voldoende noteren!

Dag drie, de laatste dag van de cursus alweer. Vandaag staan drie duiken gepland in open water. Volle dag dus. De eerste duik van vandaag is gelijk de diepste duik, 18 meter diep. Het is noodzakelijk om met de diepste duik te beginnen wanneer je meerdere duiken maakt op een dag, dit vanwege het stikstofgehalte in je bloed na een duik. We beginnen weer met de nodige oefeningen aan het oppervlak en op de zeebodem. Wanneer we deze voldoende hebben uitgevoerd mogen we weer genieten van het onderwaterleven, het blijft prachtig om al die vissen, zeesterren, krabben, hard en zacht koraal en alle andere beestjes en planten te zien die deel uit maken van het onderwaterleven. Na 48 minuten komen we weer boven en moeten we een uur boven water blijven voordat we de volgende duik mogen gaan maken. Je lichaam moet het overtollige stikstof zien kwijt te raken namelijk. In de tussentijd verwisselen we de duikcylinders en hebben we even pauze. De tweede duik ziet er een beetje hetzelfde uit als de eerste duik. Eerst weer oefeningen en de rest van de tijd rondzwemmen over de zeebodem en het zeeleven ontdekken. Deze duik is op 16 meter en ondanks dat deze minder diep is, is er op de bodem niet minder te zien. Na 45 minuten komen we weer boven en worden we terug gebracht naar de kant. Lunchtime!

Tijdens de laatste duik oefenen we het zwemmen op compas en nog eens de reddingssituaties en ook nu weer, de rest van de tijd mogen we genieten van de wondere wereld van de oceaan. De laatste duik is de minst diepe duik, maar met 14 meter nog steeds diep genoeg. Na 48 minuten komen we boven en klimmen we moe de boot in. De dag zit er bijna op. Nog even laten zien dat we 200 meter kunnen zwemmen en 10 minuten in het water kunnen blijven liggen zonder de kant aan te raken. Natuurlijk de spullen loskoppelen en schoonmaken en dan volgen de laatste formaliteiten. De laatste handtekeningen worden gezet, het logboek wordt ingevuld en we krijgen ons certificaat. Vanaf nu mogen we zonder instructeur het water in!

De PADI open water cursus was super gaaf en onder water is er een nieuwe wereld voor ons open gegaan. We hebben Nemo wel gezien, helaas geen snorkels.

8 thoughts on “Finding Nemo

  1. Niek en Susan; wat geweldig weer die avonturen. Wat ik do geweldig vind is
    onder meer jullie instelling: ‘t kan niet te gek zijn we doen overal aan mee, we halen er uit wat er in zit Bravo, dat is de juiste spirit voor zo’n once in a lifetime
    reis Wat een boel spannende dingen om je te herinneren en hoe mooi ook om dat te kunnen delen met jullie “volgers” waartoe wij ok mogen behoren. Ga voral zo door en ergeet niet ervan te genieten. wij blijven met spanning en nieuwsgierigheid jullie volgen..eel geluk verder, zorg goed voor elkaar..
    Tot het olgende bericht… Doei..

  2. Hoi lieverds,
    Wat goed dat jullie het duikcertificaat gehaald hebben. Het moet een gewelldige ervaring geweest zijn ,om het leven op de zeebodem te kunnen bewonderen.
    Veel plezier samen.
    Groetjes en liefs Marianne

  3. Super actie. Echt relaxed!
    Kunnen we samen een keer in Nederland duiken. Dat is eveneens een hele ervaring. Geniet op je reis nog regelmatig van het onderwater leven. Je komt nog op plaatsen genoeg waar je kunt duiken. Ik als “master” kan het je echt aanbevelen.

  4. Niek en Susan.
    Wat geweldig zo een cursus.Ik hooop dan ook dat jullie vele foto`s gemaakt hebben. Ben erg benieuwd hiernaar. Duiken lijkt mij ook een heerlijke ervaring. Zweven door het water en zien wat er allemaal gebeurt en groeit daar.
    groet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *