Koffie, Hot Springs en Bergen

Pfff, waarom begint het leven in Centraal Amerika altijd zo vroeg. Om begin van de middag in Boquete te willen zijn, nemen we de tweede boot vanaf Bocas del Toro, half zeven, het is nog donker. Aangekomen in Almirante gaan we op zoek naar de busterminal voor de bus naar David. Almirante is weer eens zo’n plaatsje wat twee busterminals heeft. Natuurlijk is de dichtsbijzijnde terminal niet de terminal die we moeten hebben. Na een half uurtje lopen komen we dan eindelijk op de goede busterminal aan. In een soort mini-van rijden we in 3,5 uur naar David. In David wisselen we van bus en eindelijk stappen we dan in een Amerikaanse schoolbus! De meeste van deze bussen zijn hier nogal gepimmed. De onze is uitgerust met een goede stereo en met een lekker muziekje op rijden we het laatste uurtje naar Boquete.

Boquete is een klein plaatsje in de bergen van Panama waar veel koffie geproduceerd wordt. Het hostel waar we zitten, is klein en zeer simpel. We ontmoeten hier twee Nederlandse jongens en samen met hen gaan we naar de hotsprings. De hotsprings liggen best wel een stukje buiten Boquete, maar zijn wel de moeite waard. Er zijn drie natuurlijke baden die alle drie een andere temperatuur hebben, varrierend van zo’n 25 graden tot 35 graden. Helaas begint het te regenen en begint het ook al wat te schemeren, dus moeten we na een uurtje weer terug naar de weg op zoek naar een taxi. Gelukkig komen we een Duits stel tegen, die opgehaald wordt door een taxi. We besluiten, als de taxi het toelaat, de taxi met zijn zessen te delen. Gelukkig is het een pickup taxi en mogen er wat mensen in de laadbak zitten, anders had het niet gepast. Niek klimt samen met de twee andere Nederlandse jongens in de laadbak. Ook in Panama is het verboden om mensen te vervoeren in de laadbak. Hierdoor moeten we een klein stukje omrijden om de politie te ontwijken, maar dankzij de aardige en oplettende taxichauffeur komen we heelhuids en zonder bekeuring aan in Boquete.

De volgende dag gaan we een lange wandeling maken door de mooie bergachtige omgeving van het dorp. Volgens de wazige eigenaar van ons hostel, is het ‘rondje Boquete’ vijf kilometer lopen. We zijn bijna vier uur onderweg, dus dat is bij nader inzien dus minstens twaalf kilometer. Gelukkig vinden wij beiden lopen niet erg en genieten we volop van deze mooie wandeling langs de koffieplantages en de verre uitzichten over Boquete. Onderweg stoppen we nog even bij een koffiefabriek voor een kopje echte koffie.

De Nederlandse jongens hebben nog wat nuttige adviezen gegeven voor Panama. We duiken de Lonely Planet in en het internet op om te kijken wat de mogelijkheden voor ons zijn, de laatste week in Panama. Van veel mensen hebben we al gehoord dan de San Blas eilanden echt gaaf zijn dus wij gaan ook hier naar toe. Het hostel dat we voor de laatste dagen in Panama City hebben geboekt kan het vervoer naar deze eilanden regelen, wel zo makkelijk. Je kunt er alleen met een 4×4 en boot komen of vliegen. We boeken het hostel voor een extra nachtje en zetten de wekker op 4:30 om de volgende dag vroeg richting Panama City te vertrekken.

One thought on “Koffie, Hot Springs en Bergen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *