Rijst en Zwarte Bonen

Tijdens de vijf weken, die wij in Centraal Amerika rond hebben gereisd, hebben wij uitgebreid kennis kunnen maken met de keukens van Costa Rica en Panama. Het eten dat je in deze landen tegenkomt lijkt zo op elkaar dat ik ze in een keer onder de loep neem.

Op de eerste dag in Costa Rica vielen wij direct met onze neus in de spreekwoordelijke boter. We werden door de eigenaar van het hostel Castle Tam meegenomen naar een lokale markt. De markt zag er echt prima uit. Heel veel keuze uit groente en fruit en nog heel betaalbaar ook. Melk uit een kokosnoot of een advocado op de hand. Afgeladen met ananas (voor Susan) sinaasappelen, advocado’s, tomaten, mais en vast nog veel meer verlaten we de markt om de komende dagen lekker te kunnen koken. Zelf koken blijkt het helemaal te zijn in dit land. Tenminste voor de backpackers. Niet dat uit eten duur is, maar zelf koken is, net als in Nederland, een stuk voordeliger en ongeveer ieder hostel beschikt over een gemeenschappelijke keuken.

Van het gekochte fruit maken we die middag lekker sapjes. De sinaasappels en ananas zijn veel zoeter en lekkerder dan die wij kennen. Zelf koken in een hostel betekend niet zomaar eten bereiden, maar is veel meer dan dat. De keuken is de plek om andere backpackers te ontmoeten en samen koken en eten is nou eenmaal veel gezelliger.

Koken in hostels is wel even wennen. Je hebt geen keuken zoals je thuis gewend bent. Telkens als je in een nieuw hostel bent, moet je weer ontdekken wat er in de keuken aanwezig is. De keukens varieën nogal. Zo moet je in de ene keuken op zoek naar een paar pannen, zijn ze in de volgende in overvloed aanwezig en weer in een andere lijkt elke koekenpan meer op een wok. Soms is de keuken zo knus dat je op elkaar moet wachten voor een vrije pit en een andere keer staat er een batterij industrie branders opgesteld zodat je eten in no-time klaar is. Natuurlijk kun je ook geen keukenkast vol kruiden en sausjes op je rug meeslepen, wat betekent dat je flink moet improviseren. Toch lukt het ons prima om steeds een lekkere maaltijd neer te zetten. Zo eten we regelmatig tortilla’s met allerlei soorten vulling, nasi, pasta of zelfs zelfgemaakte hamburgers, waneer oud brood op moet.

Dat koken gezellig en sociaal is blijkt wel als we een paar Amerikanen ontmoeten en die avond met ze alleen een lekkere tortilla maaltijd maken met veel verse groente en vis. Daarbij drinken we een lekkere, zelfgemaakte mojito.

Tot zover heb ik het niet eens gehad over de keuken in Costa Rica en Panama. Dat is geen toeval want deze zou je basic kunnen noemen. De keuken bestaat voornamelijk uit één gerecht, rijst met zwarte bonen met een stukje vlees of vis. Meestal wel smaakvol maar niet bijzonder te noemen. En ook niet de moeite waard om een recept van toe te voegen zodat jullie massaal zelf kunnen gaan kokkerellen. Als ontbijt zie je vaak een dunne tortilla gevuld met aardappelpuree, roerei en hoe kan het ook anders zwarte bonen. Smaakte prima en vulde goed. Van het eten in Costa Rica blijft ons vooral de grote keuze uit verse fruit bij en de lekkere sapjes en cocktails die ze er hier van maken. Wat Panama betreft hebben we heerlijke verse vis en kreeft gegeten op de San Blas eilanden.

Mag het eten dan niet heel bijzonder geweest zijn in Costa Rica en Panama, we hebben er elke dag weer van genoten. Omdat het gewoon leuk is om zelf naar je eten op zoek te gaan en het gezellig is in een hostel je potje te maken. Intussen zijn we al weer een week in Peru en ik kan nu al zegen dat het hier elke dag naar meer smaakt maar over Peru schrijf ik later.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *