Koken op de halve vierkante meter

Het is alweer een tijdje geleden dat we Nieuw Zeeland achter ons gelaten hebben. De hoogste tijd om de ervaringen van de Nieuw Zeelandse keuken met jullie te delen. In Nieuw Zeeland hebben wij met ons campertje rond getuft en bijna altijd zelf gekookt. Nieuw Zeeland is eigenlijk een gewoon Westers land. Met mooie grote supermarkten, waar het eten er goed uit ziet en vaak goed aan de prijs is. Verse producten importeren doen ze nauwelijks en dit zie je direct terug in de prijzen van deze producten. Vlees wordt voornamelijk in grote hoeveelheden verkocht. Wij hebben maar een klein koelkastje en geen vrieskmoet je ook bedenken dat ons camperetje erg knus is. Slapen, koken, relaxen alles op dezelfde paar vierkante meters. De keuken is niet groter dan en halve vierkante meter en uitgerust met twee kleine pitten en een paar pannen. De camper blijft wel zo lekker fris door geen stukje vlees te bakken. Het wordt een maandje vegetarisch leven.

Van een Nieuw Zeelandse keuken, als die al bestaat, krijgen we niet veel mee. Wat we dan in de keuken moeten missen maken we met wijnproeven goed. Nieuw Zeeland blijkt een uitstekend wijnland te zijn, waar je wijn in allerlei soorten kan proeven. Over hoe het wijnproeven in zijn werk gaat hoef ik niet meer uit te wijden, dit kun je terug lezen in Rood. Ja, bij proeven blijft het vaak want een lekker flesje wijn kan je zomaar 25 tot 50 euro kosten. En zelfs als je niet op een budget reist is dit waarschijnlijk prijzig. We bezoeken een aantal wijngebieden. Op het noorder eiland bezoeken we wineries in Hawkes Bay en Masterton. We vinden daar een heerlijke fles Rieseling van Johner. Een van de betere wijnen die we afgelopen jaar op hebben. Het zuider eiland verkennen we bij Lake Wanaka de wijnen en bij Waipara. De laatste blijkt een uitstekenden keus voor een goed glas Pinot Gris van Greystone.

Weinig culinaire ervaringen in Nieuw Zeeland, daarom deze keer een drietal recepten die gericht zijn op het koken in een camper met een paar pannen en twee pitten. Ingredienten tussen de recepten zijn goed uitsisselbaar zoals saus, knoflook, eieren of lang houdbaar zoals wortels en witte kool. Verder kun je de groentes eindeloze varieren zodat je de groente kan kiezen die in de bonus is. Alle recepten zijn afgestemd op 2 personen.

Niek’s rijk gevulde nasi sate

Ingredienten:

 • 150 gram rijst (willekeurige soort)
 • ¼ witte kool
 • 1 teen knoflook (meer naar smaak mag altijd)
 • 1 ui
 • paar wortels
 • pikante chili saus
 • soja
 • melk of water
 • pindakaas (de goedkoopste)
 • 2 eitjes

Zet het water voor de rijst vast op en kook hierin de eitjes. Snij alle groente klein. De eitjes zullen nu wel een keer klaar zijn, haal ze uit de pan en voeg de rijst toe. Haal de pan met rijst van het vuur zodra deze kookt, wikkel deze in een handdoek en laat deze een minuut of 12 staan. Zo bespaar je weer wat gas en heb weer een pit beschikbaar. Intussen kan de groenten gebakken worden. Bak de ui glazig, voeg kool en wortels toe. Blijven roeren anders wordt het zwart. Het groente mengsel is klaar zodra de kool en wortel beetgaar zijn. Vergeet niet de rijst in de gaten te houden en giet deze af zodra deze goed is. De vrije pit kan nu gebruikt worden voor de sate saus. Doe de pindakaas in een kleine pan en zet deze op een laag vuur. Voeg hier naar smaak de chili saus en soja toe. Gebruik melk en of water om de saus op de juiste dikte te krijgen. Eventueel kun je een schepje suiker toevoegen aan de saus, mocht deze te pittig zijn. Zodra de saus goed lijkt nog even een fijngehakte knoflook toevoegen. Meng rijst en groente in de pan. Verdeel het rijstmengsel over de borden en schep de sate er overheen. Snijdt het gekookte ei in partjes en leg deze om de rijst. Eet smakelijk.

 

Niek’s Pittige Noodles bestrooid met geroosterde nootjes

Ingredienten:

 • 180 tot 200 gram eiermie of instand noodles
 • 100 gram ongezouten noten (cashew, pinda etc)
 • chili saus (of iets anders dat pikant is)
 • soja suas
 • 200 gram champignons
 • Ui, of lekkerder, bosui
 • Wortels of brocolli

Snij de champignons grof en de groente klein. Wanneer je voor bosui kiest bak je deze natuurlijk niet mee, deze zijn rauw lekkerder en smaakvoller. Zet een pan water voor de noodles op. Rooster op de andere pit de nootjes, houd ze goed in de gaten voor je het weet zijn ze zwart. Zodra de nootjes goed zijn kan de groente in dezelfde pan gebakken worden. Weer een pan minder af te wassen. Het lekkerste is als je de champignons apart bakt. Kook de noodles een minuut of twee. Wanneer je voor instant noodles kiest, vergeet niet de bijgeleverde olie en kruiden weg te gooien. Roer nu alles door elkaar en breng op smaak met chili- en soja saus. Verdeel de noodles in kommen en strooi de nootjes er over heen. Smullen maar.

Niek’s Pasta met rode wijn saus

Ingredienten:

 • 175 gram pasta
 • 1 ui
 • 1 of meer tenen knoflook
 • paar slokken rode wijn
 • 2 tot 4 eetlepels tomaten puree
 • groente (verzin maar wat: campignons, wortels, mais, brocolli etc)
 • verse gemalen peper (pepermolen)
 • 2 eitjes

Pannetje water opzetten voor de pasta. Het lekkerst is het om het eitje te bakken maar koken mag natuurlijk ook. Zodra het water kookt kun je de pasta in het water stoppen en deze weer wegzetten in een handdoek net als de rijst. De pasta is in een minuut of 8 tot 10 gaar. Snijd de groente en bak deze in olie. Voeg nu de tomaten puree toe aan de groente en roer het goed door. Vervolgens de rode wijn toevoegen en even latten sudderen. Tot slot ruimschoots peper toevoegen en eventueel zout naar smaak. Als het goed is heb je al lang een pit vrij waar je de eitjes op kan bakken. Tip: bak de eitjes op een laag vuur met de dooier heel en een deksel op de pan voor het beste resultaat. Roer de pasta en saus door elkaar en verdeel de maaltijd over de borden. Wellicht zat er nog meer wijn dan een paar slokken in de fles en kun je bij de pasta van een lekker glas wijn genieten. Proost!

7 thoughts on “Koken op de halve vierkante meter

 1. Hoi Lieverds,
  Het is alweer een poosje geleden dat ik gereageerd heb maar ik kon bij de vorige 2 verslagen niks typen, hij deed het gewoon niet. Maar ik heb wel genoten van jullie belevenissen. Ik vind het heerlijk om te lezen hoe goed jullie het maken en hoe jullie genieten, fijn. Geniet van je oudejaarsdag Niek en een fijne dag morgen.
  Groetjes en liefs,
  Marianne

  1. Hoi Marianne,

   Dankje voor de felicitatie. We zullen zo eens op zoek gaan naar een gebakje of wat er voor door kan gaan hier op Bali. We miste je al een beetje op de blog maar gelukkig lezen we nu weer een reactie van je.

 2. Hoi Niek en Susan
  Ik merk dat jullie veel plezier hebben en zeker niet van de honger omkomen.
  Niek alvast gefeliciteerd met je verjaardag morgen. Het voordeel van een campertje is dat je niet zo slingers hoeft op te hangen. Maak er een fijn feest van met zijn allen. Wij drinken hier een borrel op jouw gezondheid.

  groetjes Jan

  1. Hoi Jan,

   We gaan vanavond zeker ook een borreltje drinken. Het stukje over het eten in Nieuw Zeeland was een beetje verlaat door het gebrekkige internet in Australie. Intussen hebben we ook Australie achter ons gelaten en zijn gisteren op Bali aangekomen. Hier op Bali hebben ze overal al slingers voor mij opgehangen

 3. Hieperdepiep Hoera…
  Niek proficiat met je verjaardag!
  We wensen je nog heel veel mooie dagen en goede gezondheid toe samen met Susan.

  Liefs van ons xxx

 4. Ik denk dat ik de noodles en de pasta een keer ga proberen, dat ziet er goed uit. De nasi sla ik over want ik houd niet zo van pindasaus! Waren dit gerechten die je ter plekke verzon en al improviserend in elkaar draaide of heb je een ‘kookboekje’ mee?
  Groetjes.

  1. Alleen de noodels hebben een recept als basis. Vooral improviseren met de aanbiedingen van de dag. Oja de pasta is nog lekkerder als je deze maakt met verse ontvelde tomaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *