Skippy

Nu we Indonesie al weer ons achter ons gelaten hebben, is het eigenlijk tijd om wat over de koken in het land van nasi goreng te vertellen. Maar ik heb nog altijd niets geschreven over Australie. Dat gaat dus even voor. We hebben zeven weken als echte backpackers door Australie gereisd. Dit betekent, zoals jullie al van ons weten, op een krap budget proberen rond te komen in een duur land. We zijn voornamelijk van hostel naar hostel gereisd en hebben ons eigen eten bereid. We hebben zeker wel lekker gegeten maar niet speciaal. Nouja, misschien een nasi speciaal.

Toch zijn er een paar zaken die ik met jullie wil delen. In Australie is dus echt wel een eetcultur. Misschien kunnen we het beter een vlees eetcultuur noemen. In elk dorpje of stad staan wel een aantal openbare (gas) barbecues in de parken. Deze kun je gewoon voor niets gebruiken om je stukje vlees op klaar te maken. De meeste van deze barbecues zien er prima en schoon uit. Dus ga je ooit naar Australie en zeker als je met een eigen auto of camper gaat rondreizen, stop dan eerst bij de BBQ shop om de benodigde tangen te kopen. Welk vlees moet er dan op de barbecue? Ik zou zeggen kangaroe biefstuk (gemarieerd). Belangrijk bij het bakken is, dat je het vlees blijft draaien en van binnen lekker rood houdt. Hoe roder hoe beter. Zelf geeft ik de voorkeur aan rare, heerlijk mals. Voor Susan was medium perfect.

Net als in Zuid-Amerika en New Zeeland kun je in Australie een goed glas wijn drinken en proeven. Aan het proeven hebben wij ons deze keer niet gewaagd. We hebben onze slokjes in Nieuw Zeeland al ruimschoots gehad. Maar in een land waar ze dus o zo goede wijn hebben, hebben zo ook o zo goedkope wijn. Deze wijn wordt in een box verkocht. Deze boxen varieren in grote maar de standaard is 4 liter. Voor deze boxed wine hebben de Ozies de liefkozende naam goon. En volgens eigen zeggen wordt deze alleen door backpackers gedronken. Je hoeft maar een bottlesop in te lopen en het wordt snel duidelijk dat iedereen dit goedje koopt.

Deze wijn noemen we dus geen wijn, maar goon. En dat is maar goed ook want je moet het zeker niet verwarren met wijn. Een avondje doorzakken met goon leidt tot allerlei protesten van je maag, die dit spul bijna niet kan verwerken. Wellicht geen probleem voor de jonge backpackers. Mocht je er dan toch in slagen het pak leeg te drinken, dan blijft er een zak over die opgeblazen prima als kussen kan fungeren. Het zal duidelijk zijn, goon is niet mijn lievelings drankje. Blijft wel apart dat goon per liter goedkoper is dan frisdrank.

Niet veel bijzondere culinaire ervaringen in Australie, maar zeker lekker en goed gegeten.

5 thoughts on “Skippy

 1. Ha Susan en Niek,
  ik heb jullie reizen globaal gevolgd; ik ben onder de indruk van jullie beschrijvingen en de ervaringen. Het nieuwe jaar is gestart: Gerard en ik wensen jullie nog heel veel goeie ervaringen in de komende maanden. Mij lijkt dat 2013 in die zin voor jullie al niet meer stuk kan.
  Nog even iets over Australië: ik heb een cursus gevolgd over de Aborigines, gegeven door Ad Borsboom die in Arnhem Land daar in de clan van de Wilde Honing heeft gewoond en onderzoek gedaan naar de leefwijze en rituelen. Zeer interessant; hebben jullie ook nog ervaringen over of met de Aborigines?
  Een heel gelukkig Nieuwjaar.
  Agnes

 2. Gisteren tijdens het Nieuwjaarsdiner bij Fred en Ineke Tournier (waar overigens ook je vader, Margriet en Margriet waren) hadden we zeker geen goon te drinken! Maar wel lekkere rode wijn en zeker ook genoeg!
  Volg jullie nog steeds met plezier!
  Liefs,
  Janny

  1. Gelukkig maar! Van goon heb je snel genoeg… Jullie hebben dus een gezellige start van het nieuwe jaar gehad.

   Liefs van ons

 3. Hoi lieverds,
  Wij hebben inderdaad een gezellige start van het nieuwe jaar gehad. Zoals Janny al schreef met een lekker wijntje. Nu weer even afkikken na de bourgondische decembermaand. Hebben jullie ook een fijne jaarwisseling gehad?
  Groetjes en liefs Marianne

  1. Hoi Marianne,

   Oud en Nieuw wordt hier niet (was Maleisie) niet zo groots gevierd als in Europa. Ze vieren dit feestje een paar maanden later met het Chinees nieuwjaar. Wij hebben oud en nieuw in een kroeg gevierd met vele andere buitenlanders. Het was voor ons zeker een gezellig avond. Wel een vreemde gedachten dat wij 7 uur voorlopen dit jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *