Foodcourts

Maleisie is volgens de boekjes een top bestemming qua keuken en eten. Dus dat moet wat beloven voor ons lekkerbekken. We zijn maar relatief kort in Maleisie geweest en hebben vooral in de steden gezeten aan de west kust. Dus we hebben wellicht maar een beperkt beeld van de de Maleisische keuken gekregen.

Een van de dingen die je in Maleisie niet kan ontgaan en niet mag missen zijn de foodcourts. Ja, in het stukje over Indonesie heb ik hier ook al over geschreven maar in Maleisie zie je ze nog meer, zijn ze groter en gevarieerder. In elke mall vind je wel een of meerdere foodcourts. De grote lijkt sterk te varieren afhankelijk van de grote van de mall. Maar gemeen hebben ze allemaal dat het druk en chaostisch is. In sommige plaatsen vind je de foodcourts buiten de malls gewoon als een grote hal langs de straat. Maar dit is niet de enige plaats waar je deze food mekka’s vindt. Ook straten willen ‘s-avonds veranderen in een groot eetparadijs met tientallen stalletjes waar meer soorten eten kan krijgen dan je kan bedenken. Wellicht klinkt voor Nederlandse begrippen een foodcourt als een fastfood plek, maar dit is niet het geval. Een foodcourt is niets anders dan heel veel eettentjes bij elkaar waar je heel veel keuze hebt uit verschillende soorten eten. Zo kun je in de meeste foodcourts prima Aziatisch, Chinees, Thais, Vietnamees en vaak ook westers eten. De Indier is de keuken die je hier vaak moet missen. Een lekker bordje eten vinden doe je eerst door eens een rondje te wandelen en al het uitgestalde eten eens te bekijken, even gluren in de keuken en wat op de borden ligt. Eenmaal je keuze gemaakt is het een kwestie van bestellen en een tafeltje vinden. Een tafeltje vinden is soms nog niet zo makkelijk als je in de spits eet. Wanneer je moet wachten op je eten wordt je bordje lekkers gewoon naar je tafel gebracht, ook al zit je aan de andere kant van het eetparadijs.

Dit korte verhaal over heel veel verschillende keukens is voor ons dan ook de essentie van het eten in Maleisie. Het is echt super eenvoudig om lekker te eten, waar je ook bent en in welke keuken je ook zin in hebt. In Maleisie hebben we lekker en gevarieerd gegeten, natuurlijk was niet elk expiriment even gelaagd. Een paar lekkernijen verdienen nog even extra aandacht. Niet allemaal Maleisisch maar wel noemens waardig omdat we ze in Maleisie geproefd hebben.

Het Chinees ijsje: De Chineesche keuken is goed vertegenwoordigd in Maleisie. Op bijna elke plek kun je prima Chinees eten vinden. In Melaka vind je heel veel Chinees eten. Een eententje viel echt op omdat hier tijdens openingstijden continue een lange rij buiten staat voor een ijsje. Dit is niet een heel gewoon ijsje maar een ijsje van waterijs. Ja, waterijs wat je ook gebruikt voor ijsblokjes en zo. Met een een of andere boormachine constructie wordt van een blok ijs van 20x20x20cm, ijs geschaafd. Hierover worden gekke sausjes en rare vruchten en andere producten gedaan. En dan maar smullen zou je denken. Ons ijsje Baba ice kacang (suikersausje, zoete mais en bruine bonen) was prima te eten maar we houden het maar bij een keertje voorlopig.

Een typische lekkernij uit Melaka is Gula. Gula betekent suiker. Gula zijn grote hompen suiker met een stroop smaak, die lijken op de kleine stompkaarsjes van de IKEA. Ze hebben hetzelfde formaat, alleen geen lontje. Leuk zo’n stuk suiker, maar hoe eet je dat nou. Likken en sabbelen werkt niet, bijten ook bijna niet en je handen worden binnen de kortste keren een grote plakzooi. Het heeft een paar weken geduurd, maar toen hadden we ze toch op. De tandarts zal er blij mee zijn.

De claypot is een gerecht bereid in een potje. Niet per se typisch Maleisisch, maar wel iets waar we in Maleisie voor het eerst kennis gemaakt hebben. Dit smaakvolle simple gerecht bestaat uit wat rijst, groente, vlees of vis en dat klaar gemaakt in een potje zodat het heerlijke gloeiend heet geserveerd kan worden.

Naast heel veel Aziatisch en Chinees eten, kan het Indische eten je in Maleisie bijna niet ontgaan. In elke stad waar wij geweest zijn, ook de kleinere, kom je Indieers tegen waar je heerlijke naan, lassies en kip tandori of tikka masala kan eten. Voor ons echt een welkome afwisseling op de standaard Aziatisch keuken. We hebben heel wat heelrijke naan en kip tandori gegeten. Na een nachtje stappen op nieuwjaarsnacht zijn we niet naar de friettent geweest maar naar de Indier voor een bordje tikka masala.

Thee lijkt wel de nationale drank in Maleisie Meestal krijg je niet de gewone zwarte thee, maar thee met melk. Ook niet bijzonder zou je zeggen en wellicht een erfenis van de Engelse overheersing, maar er is toch een verschil met de Engelse thee. De melk die ze hier gebruiken is suiker zoete melk uit een blikje. Een kopje Teh tarek is dus altijd zoet en met melk.

Maleisie was culinair geen grote ontdekkingsreis of overlevingstocht, eerder en feest van herkening. Een land waar we vooral heerlijke gesmuld hebben van de Chineese, Maleisische (Aziatische) en Indische keuken.

3 thoughts on “Foodcourts

 1. Smulpapen! Jullie zullen op culinair gebied straks echt moeten afkicken! Of altijd zelf koken en dan zal het toch minder smaken, denk ik! Alleen al omdat je dan precies weet wat er in zit en je hier natuurlijk niet alles kunt krijgen.
  Geniet er dus nog maar lekker van!
  Liefs, Janny

 2. Hoi Lieverds,
  Ik krijg wel lekkere trek als ik dat allemaal lees. Het is echt genieten voor jullie. Het zal strakjes thuis wel saai zijn maar ik denk dat jullie dan zelf genoeg fantasie in jullie keuken zullen brengen.
  Groetjes ook van Jan,
  Liefs Marianne

 3. Hoi Niek en Susan
  Ik denk dat ik daar ook maar eens heel moet om wat “aan te sterken”. Word misschien wel door de verzekering betaald

  groetjes
  Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *