Khmer Cuisine

De eerste indruk telt… Dit geldt bijna altijd, de eerste handdruk, de eerste paar seconden van een gesprek en ook de eerste dag in een land. We worden in ons hotel ontvangen met een ontbijtje. Erg vriendelijk na zo’n vroege vlucht. Maar toast met omelet is niet precies het ontbijt waar ik van droom, laat staan dat je mij daar wakker voor mag maken. Gelukkig blijkt deze eerste indruk niet te gelden voor de keuken in Cambodja. Want… Schelpen, vis, amok, gebakken rijst, gebakken noodles, noodle soep, kikker, kwartel, curry, ijs koffie, pannenkoeken, verse loempias, baguette en salades is slechts een handje vol aan eten dat we in Cambodja op hebben. De Khmer cuisine blijkt een onverwachte en ware verassing te zijn.

Na ons eerst ontbijtje in Siem Reap hebben we al snel door dat het in Cambodja erg makkelijk is om erg lekker te eten. Zowel langs de straat bij de eetkraampjes, als in een restaurant. De keuken bevalt zo goed dat wel zelfs al op dag twee een cooking class boeken. De cooking class is inmiddels al de derde kookles na Chili en Indonesie. De workshop, die gegeven wordt in een restaurant, begin aan het einde van de ochtend met een bezoekje aan de mark. Er hoeft niets meer gekocht te worden, want dit doe je ‘s ochtends heel vroeg wanneer alles vers is. We krijgen een korte rondleiding over de markt en we krijgen te zien welke kruiden, groentes, vlees en vis van de markt komen. Dat de belangrijkste handel op de markt al gedaan is, is wel duidelijk. Sommige verkopers liggen tussen het groente en fruit te slapen. 

Deze workshop is geen prive klas zoals de vorige. De groep bestaat uit zeven mensen. Leuk is wel dat iedereen deze keer zelf een voor- en hoofdgerecht mag uitkiezen. Je kiest en maakt je eigen maaltijd. Ik kies voor een garnalen salade en een amok met vis, krab en garnalen. Susan kies voor een bananenbloem salade en kip baby paksoi. Zoals altijd moet er eerst gesneden worden. Deze keer wel heel veel. We snijden veel bekende groentes als sjallotjes, tomaten, knoflook, paksoi, bosui en wortel. De enige ingredienten die minder bekend zijn, zijn bananaflower en lemongrass. Veel gerechten blijken groten deels dezelfde basis van kruiden te hebben. Dit maakt het makkelijk om veel verschillende gerechten snel op tafel te toveren. Na het snijden worden we een voor een de keuken in geroepen om ons gerecht te bereiden. Na drie uur kokkerellen is alles klaar. Wat echt opvalt in Cambodja is dat de opmaak van de borden aandacht heeft. Dit hebben we niet eerder gezien in Azie. Ook in de eenvoudige resaurants zijn de maaltijden vaak (niet altijd) leuk aangekleedt. Naast het koken is het dus ook een klasje origamie met bananenblad. Om versiering te maken of een bakje voor de amok.

Amok is het lokale gerecht van Cambodja. Het heeft wat weg van Indiase curry, maar dan minder pittig. De amoks kunnen diverse vullingen hebben, maar de basis is altijd groente met een romige smaakvolle saus op basis van kokosmelk. Naar keuze zit er ook nog vlees of vis in. Amok wordt vaak gerserveerd in een grote soepkom, soms in een kokosnoot en tijdens de cookingclass in een bakje gemaakt van bananenblad. Als bijgerecht eet je rijst bij je amok, maar waar eet je dat nou niet bij.

Reizend door Cambodja eten we weer op veel verschillende plaatsen. We eten aan de straat lekkere pannenkoeken, die meer aan crepes doen denken, maar dan knapperig. Wanneer we meer in het zuiden komen zie je veel kraampjes met pistoletjes. Deze worden dik belegt met veel groenten, pittige kruiden, vlees en chili. Dit mini stokbroodje smaakt verrassend goed. Wel lekker om weer eens echt brood te eten. In Phnom Pehn eten we vooral in lokale restaurantjes. Vaak zitten er een hele rits langs elkaar die nagenoeg hetzelfde op de kaart hebben staan. Kiezen op gevoel, waar het goed oogt en waar het druk is. De meeste van deze restaurantjes hebben de gril, een houtskool barbecue buiten staan. Zo krijg je snel een indruk wat voor lekkers je kunt krijgen.

We eten bijna alle dagen in Phnom Penh in hetzelfde straatje want op de kaart staat zoveel lekkers. We eten lekkere en meer bekende gerechten. Zoals kleine rondachtige schelpen (die ze hier mossels noemen) met een heerlijk frisse kruidige tomatensaus. Gegrilde inktvis, die in zijn geheel geserveerd wordt. Het hele beestje wat in deze landen vaak betekent dat je de ingewanden zelf mag verwijderen. De inktvis smaakt echt fantastisch en het is een van de betere die we op hebben.

Het gegrilde eten bevalt goed dat we ook kiezen voor een familie gegrilde kikker. Anders dan je meestal ziet krijg je niet de kikkerbilletjes op je bord, maar de hele kikker. Snel wordt het duidelijk waarom normaal de kikkerbil op de kaart staat. Aan dit stukje kikker zit verreweg het meeste vlees. We kiezen ook nog om een quintet kwartels op te peuzelen. Ook deze mini kip smaakt prima maar bevat wel wat weinig vlees.

Wanneer we verder naar het zuiden komen eten nog meer heerlijke vis en schaaldieren. Op het strand van Sihanoukville genieten we bij de zonsondergang van een bordje gegratineerde schelpen en een gegrilde vis. In Kep, een klein kust plaatsje in het zuiden van Cambodja dat bekend staat om de krab, genieten we natuurlijk van wat krabbetjs. Het water moet nu ieder lezer toch wel in de mond lopen. Maar ik kan jullie troosten. We hebben niet alleen maar van dit uitzonderlijk lekkere eten gegeten. Regelmatig hebben we een bordje fried noodles of fried rice genuttigd. Maar ook deze waren van uitzonderlijke kwaliteit. Erg leker, smaakvol en vaak met heel veel groente.

Naast erg lekker eten is Cambodja ook een prima land om een lekker drankje te vinden. De iced coffee is verreweg het populairste drankje. Deze koude koffie kun je met zoete melk of zwart drinken. Zwart wordt deze koude koffie altijd van een flinke hoeveelheid suiker voorzien. Ze denken echt dat je het zwarte goud niet zonder de suiker kan drinken. Of je de koffie nu met melk, suiker of toch zonder suiker drinkt, hij smaakt bijna overal erg goed. Heerlijk sterk, aromatisch en smaakvol. Naast koffie kun je in dit land prima en fruitsapje, cocktail of een biertje drinken.

Niet alleen het land Cambodja was een grote verrasing voor ons maar, ook de Khmer cuisine. Wellicht dat deze combinatie Cambodia een onvergetelijk land maakt!

5 thoughts on “Khmer Cuisine

 1. Nou jongens, het water liep me echt niet bij alles in de mond! Maar ik vind het geweldig dat jullie het allemaal proberen en blijmoedig het risico lopen om een keer teleurgesteld te worden!
  Lieve groet!

 2. Hoi lieverds,
  Het is maar goed dat ik net een bord heerlijke boerenkool leeg gegeten heb anders had ik nu wel trek gekregen. Zo te lezen smullen jullie er goed van. Leuk om zo de dingen van het land te proberen. Geniet er maar van.
  Groetjes en liefs Marianne

 3. Hoi Susan en Niek,

  Leuk om te zien dat het jullie ook in dit land weer prima af gaat. Ben echt bijna jaloers, zeker als ik lees hoe jullie culinair je door de landen heen beleeft. Ik heb het al eerder aangegeven maar ik hoop echt dat jullie dit willen bundelen en ook zodanig op willen en kunnen schrijven dat we er in dit “domme westen” ook nog een keer voor ons zelf en vrienden klaar kunnen maken met de opmerking “uit het kookboek van Niek&Susan!. Fantastisch en fijn dat jullie dit mee mogen maken!

  Geertjan

 4. Hoi reizigers
  smullen maar
  Ik heb ook lekker gegeten wat denk je van
  Hongaarse Goulash
  Boerenkool met spekjes en rookworst
  Een lamshaasje
  En dan ‘s-avonds
  Een Leffe Tripel
  Een Tripel Karmeliet
  en tenslotte
  een Connemara Irish Whisky

  groeten

  peter en margriet

 5. Hoi Susan en Niek,
  allereerst wil ik Susan feliciteren met haar verjaardag! Hopelijk is het daar ook nog 12 maart, anders ben ik te laat. Maar hierbij alsnog onze hartelijke felicitaties. Ik denk dat Suus deze verjaardag niet gauw zal vergeten. Wat een schitterende reisverslagen krijgt het thuisfront toch steeds van jullie!
  Jullie vermaken je best, dat is wel duidelijk!
  Heel veel groetjes van Hennie en Thea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *