Pho

In ruim drie weken zijn wij door Vietnam van de Mekong delta naar het midden van het land gereisd. Zoals altijd hebben we veel lokale hapjes geprobeerd, die de ene keer lekkerder waren dan de andere. De Vietnamezen staan er net als de Chinezen om bekend dat ze echt alles eten. Denk hierbij aan honden, ratten, slangen enzovoort. Voor zover ik weet heb ik deze soorten vlees niet op mijn bord gehad.

Het eerste waar ik en wellicht iedereen, bij Vietnam aan denkt, is de loempia. En ja, deze is goed vertegenwoordigd in Vietnam. In zo’n beetje ieder restaurant kun je deze lekkernij bestellen. De loempia is meestal te bestellen in een verse en een gefrituurde variant. Deze gefrituurde variant komt niet uit de vriezer, maar wordt vers bereidt en ziet even de gloeiend hete olie voordat hij op je bord ligt. De verse loepmia eet je gewoon rauw en smaakt ook prima. De vulling van de loempia varieert elke keer maar de basis is groente, verse kruiden, soja en eventueel vis of vlees. Dit alles wordt in een nat rijstvel gerold en vervolgens wel of niet gefrituurd. De manier waarop je deze spring rol eet, varieert. Natuurlijk kun je ze gewoon eten maar wat je ook veel ziet, is dat je de loempia in een slablad met groente en kruiden rolt en dan opsmult.

Vietnam heeft heel wat meer te bieden dan de loempia. Verreweg het belangrijkste gerecht is de noodlesoep ofwel pho. Deze soep zie je overal, bij straatstalletjes en restaurants. De pho kan op ieder moment van de dag gegeten worden. Dus waarom gewoon niet als ontbijt, lunch en dinner een grote kom noodlesoep. De pho is in vele variaties te krijgen; vegatarisch, vis of vlees. De smaak van de soep varieert sterk. De boulion is de ene keer smaakloos, een andere keer niet weg te krijgen maar meestal is die erg lekker. De soep is bijna altijd rijk gevuld met noodles, bosui en vis of vlees. Naast je pho krijg je altijd een groot boord met groentes en verse kruiden zoals, sla, paksoi, munt, peterselie en blaadjes waar ik de naam niet meer van kan na vertellen. Deze mag je zelf een tijdje in je soep laten zwemmen voordat je ze er weer uitvist en op eet. Tot slot voeg je zelf chili, soja, vissaus en pepers naar smaak toe.

Sterk lijkend op de noodlesoep zie je op heel veel plaatsen de hot pot, een soort fondue. Ook de hot pot bestel je in een vairant vlees, vis of vegatarisch. De pot die je op tafel krijgt is gevuld met wat groentes en vis of vlees. Net als de pho varieert de smaak van de boulion sterk. De ene keer eet je de boulion tot de laaste lepel op en een andere keer kun je hem beter terug geven. Eenmaal besteld heb je een fondue pan op tafel. Waar je de groentes en noodles zelf in kan koken. Bestel je hem met vis, kijk dan niet raar als er een hele vis in zwemt. Lekker handig met stokjes.

Ik dacht even dat er nooit een land zou komen waar ik weer lekker koffie kon drinken. In veel landen is de standaard koffie instant koffie die je beter maar in de schappen kan laten liggen. Vietnam is een mooie uitzondering. In Cambodja had ik zo nu en dan al een heerlijk glas ijskoffie op. Deze cultuur zet zich in Vietnam gelukkig voort. Koffie kun je standaard bestellen in de varianten, met of zonder ijs en met of zonder melk. Over de zoetigheid heb je niets te vinden. De koffie die je krijgt is altijd heerlijk sterk en zoet. Maar omdat de koffie zo sterk is smaakt de zoetigheid prima. Bestel je bij een lokaal establishment een kopje koffie dan krijg je er altijd een glaasje koude thee bij om de smaak na het drinken van de koffie te neutraliseren. Het was drie weken lang bijna elke dag genieten van heerlijke bakje koffie.

Tot slot zijn daar nog de baguettes, deze Franse ministokbroodjes doemen voor het eerst op in zuid Cambodja. Maar in Vietnam zijn ze echt overal te krijgen. Het brood is echt lekker en de vullig is rijk van groente vaak wat ei en soms vlees. Ja, wie het dat gedacht dat een baguette buiten Frankrijk nog eens zo goed zou smaken.

3 thoughts on “Pho

 1. Mmmmm het water loopt me weer in de mond. Gevulde baguette, noodles… en ik zit hier, 6 uur 30 aan een simpele boterham met hagelslag in een koud, guur Nederland. En ach al weet je niet altijd zeker wat je op je bord hebt gehad, hier is het ene paardevlees schandaal na het andere: dus wij weten ook niet of we wel echt rund op onze bord aantreffen. Het belangrijkste is dat het lekker is en volgens het bovenstaande is dat vaker wel het geval. thức ăn ngon.

  groetjes,
  Jeannette

  p.s. had je zoiets als taart op je verjaardag?

  1. Hoi Jeannette,

   Nee, ik heb het dit jaar zonder taart moeten doen. Een sweet chili friedrice en een mangoshake zijn ook lekker 🙂

 2. Ik begon jullie verhalen al te missen… en dan nu twee vlak achter elkaar. Heb er weer van genoten!
  Liefs,
  Janny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *